Nu är det dags, FC Honka på måndag

Äntligen! På måndag kväll kl 18.30 blåser årets Veikkausliiga i gång för IFK Mariehamn, Hela Ålands lag, som på bortaplan möter FC Honka i Esbo. Läget är skarpt och glömda är alla träningsmatcher som sist och slutligen bara är uppvärmning och förrätter inför huvudnumret.

Jag hör till dem som har svårt att hitta nerven i matcher som inte riktigt gäller något. Ligaspel är annorlunda. Då har varje passning betydelse, varje ögonblick räknas och fokus hos spelarna måste ligga på den egna prestationen och aldrig något annat. När det är match räknas här och nu och det gör fotbollen fascinerande och inget är lika löftesrikt som en premiär.

Första matchen är det mest spännande som finns. Nu är det upp till bevis för tränaren Lukas Syberyjski och resten av laget. Teorier är en sak, verkligheten något annat. Spelsystem är nödvändiga men utbytbara. Taktik behövs men passionen vinner. Där är vi nu och jag tror exakt samma sak i dag som inför tidigare premiärer. Vi är ostoppbara och allt arbete som lagts ner under försäsongen ska nu resultera i modiga spelare och tre poäng.

Detta är såklart blåögt och naivt i en värld som är hård och resultatinriktad och där allt både kan hända och händer. Mariehamn är en dvärg i jämförelse med Esbo där FC Honka hör hemma. Fast det är också bara teorier. I verkligheten är förutsättningarna 100 procent rättvisa när domaren blåser till spel. Det står 0-0 och båda lagen har elva spelare på plan.

I fjol slutade IFK Mariehamn nia efter en snärjig och onödigt spännande säsong. I år har en stor del av lagets spelare bytts ut och vi har extremt förväntansfyllda värvningar att syna, både egna produkter och färdiga toppspelare är redo att visa vad man går för. Kombinationen ungdomligt egensinne och äldre rutin är en av IFK:s allra starkaste konkurrensfördelar denna säsong.

FC Honka nådde i fjol en habil fjärdeplats. Inför i år siktar laget högre. Honkas lag liknar i mångt och mycket fjolårets med få, visserligen flera stöttepelare, som lämnat och ännu färre nyförvärv. Tränaren Vesa Vasara har gissningsvis ägnat stor kraft åt att få fart på målskyttet, Honkas fjolår handlade om starkt försvar och ett svagare anfall. Försvaret är hyggligt intakt och som anfallare har man köpt Ekenäs IF:s Darren Smith som i fjol gjorde 18 mål i division 1 och nu har förväntningar på sig att fortsätta den produktionen en våning upp.

Statliga spelbolaget Veikkaus har bestämt sig för att hålla hemmalaget FC Honka som favorit, en seger för dem ger 1,6 gånger pengarna tillbaka. Skulle IFK ta med sig alla poängen hem är oddsen 5,2. Det passar oss bra, vi gillar rollen som underdog och David och hur den matchen gick mot Goliat vet alla.

Alla ligamatcher under säsongen kan även i år ses på Ruutu https://www.ruutu.fi/urheilu

Forza grönvitt, på måndag kämpar vi tillsammans.

// Jörgen Pettersson