Nu är det dags för full fart framåt

Supportern Jörgen Pettersson förväntar sig en händelserik match mot VPS direkt från start. Det är bra med taktik och långsiktiga mål men ibland krävs mod och hjärta mer än försiktighet och eftertanke och ett sådant läge är nu, hävdar Pettersson

”Det är skönare lyss till den sträng, som brast, än att aldrig spänna en båge”, skaldade Verner von Heidenstam redan 1899 och satte fingret på IFK Mariehamns ligaspel 2022.

Fotboll är som bekant en slags vetenskap där de flesta som vet hur det ska gå till sitter på läktaren, inklusive undertecknad. Vi har teorier om det ena och det andra men i slutet av dagen är det målen som räknas och precis därför borde det finnas bara ett läge på söndag då VPS kommer till Mariehamn – full fart framåt, alla händer på däck och krossa VPS-försvaret!

Förlåt den rättframma inledningen men ingenting är lika frustrerande för en supporter som hedervärda förluster. Ni vet de där när allt ser hyggligt ut men behållningen är noll i form av poäng.

Det är ett tajt matchprogram för våra ligalag denna vår, precis som det brukar vara. När IFK Mariehamn tar emot Vasalaget VPS på söndag på Wiklöf Holding Arena har båda lagen åtta ligamatcher samt onsdagens cupmatch i fötterna. IFK spelade borta mot division 2-laget EPS från Esbo, seger 3-0, medan VPS mötte VJS, Vanda, som till vardags håller till i division 3, en match där VPS vann med 2-0. Fast Finlands Cup i all dess ära; det är ändå Veikkausliiga som gäller.

Hemmalaget IFK Mariehamn är i sammanhanget en veteran med 18 raka säsonger i den finländska högsta ligan. Vepsu, som VPS kallas i folkmun, har haft blandade framgångar genom åren och är nykomlingar i årets liga vilket inte behöver betyda nånting. Klubben grundades 1924 och har över tid vunnit både liga- och cupguld och vid olika tillfällen har klubben också spelat internationell fotboll. Senaste större framgången kom 2014 då man tog silver i ligacupen.

I Vepsu hittar vi flera tidigare IFK-bekantingar som till exempel målvakten Oskari Forsman, lagkaptenen Sebastian Strandvall och mittfältaren Gustaf Backaliden. Inför innevarande säsong var målsättningen inte att vinna guld utan snarare att hålla sig kvar.

– Vi skrider ödmjukt till verket. Vi drömmer inte om titeln – vårt ligaguld är att behålla vår plats i serien. Vi vet vad som krävs för det. Gör vi det vi kommit överens om så ordnar det sig, sade Sebastian Strandvall till Yle Sport inför ligastarten.

De inledande matcherna i Veikkausliiga har för Vepsus vidkommande resulterat i två segrar, en oavgjord och fem förluster vilket betyder sju poäng och en tiondeplats. Lika många poäng men sämre målskillnad har IFK Mariehamn som på sina åtta matcher vunnit en, förlorat tre och spelat fyra oavgjorda och återfinns på plats elva i tabellen.

Marginalerna som styr så mycket här i livet har inte precis varit på de grönvitas sida. De två senaste bortamatcherna, mot Ilves och SJK, har slutat med irriterande 1-0 förluster efter mål i matchens slutskede trots annars hyggligt och stabilt spel. Målskyttet har inte lyckats, konstaterar tränaren Daniel Norrmén efter senaste omgången då det stod klart att IFK nätat minst av alla ligalag – fem mål gör som bekant ingen sommar.

– Klart att det finns funderingar då vi inte skapar någonting just nu. Det skapar lite huvudbry om hur vi ska lösa det. Det är saker vi behöver förbättra, det är helt klart, säger Norrmén till Ålandstidningen.

VPS och IFK Mariehamn är i ekonomisk mening rätt lika varandra. VPS har en något högre spelarbudget, 1,3 miljoner euro, i jämförelse med hemmalagets 1,2 miljoner. VPS har byggt sin trupp med några nyförvärv kring basen från fjolårets lag som vann division ett. IFK har flera nya spelare som inte fullt ut hittat varandra än.

Efter den senaste, snöpliga, bortaförlusten valde tränaren Daniel Norrmén ändå att se ljusglimtarna istället för mörkret och identifierade några positiva tecken:

– I dag hände det i alla fall lite grejer, det var lite mer vilja och lite mer ”go”. Vi var lite mer modiga och vågade spela bollen framåt, sade Norrmén till Ålandstidningen.

Nånstans där finns såklart lösningen på kräftgången. Fotboll handlar om att våga ge sig hän, njuta av stunden och i varje läge göra sitt bästa och lita på att medspelarna gör likadant. IFK har under de flesta av årets ligamatcher gjort precis detta, till allra största delen. Det är bara när det kommit till själva avsluten som modet trutit. Jag tror detta är övergående och hoppas vi på söndag får se en tydlig offensiv direkt från start. Fotboll handlar sist och slutligen om att våga utmana och nu är det dags att göra precis det och göra det hela vägen, in i nätet.

För om vi på läktaren kan lita på att laget försökt spänna bågen så till den grad att strängen brast; då är allt annat förlåtet.

/Jörgen Pettersson