Nu börjar medaljstriden

På söndag drar ligan igång igen efter landslagsuppehållet. IFK Mariehamn kvalificerade sig för mästarserien och ska möta övriga lag i topp 6 ytterligare en gång för att se vem som kniper medaljerna och kvalar in för spel i de europeiska cuperna. Poängen man har spelat in under grundomgången hänger med. 

Motståndet på söndag blir serieledande FC Inter. De svart-blåa ligger efter grundomgången av ligan på 42 poäng – att jämföra med IFK:s 31. Det blir med andra ord en svår nöt att knäcka.

Under pågående säsong har det inte gått något vidare mot Åbo-laget. Grönvitts saldo mot Inter är två uddamålsförluster. Den första kom hemma i maj, 1-2 och sedan slutade bortamötet på Veritas stadion med en 1-0-förlust, för en dryg månad sedan. Totti, Silverholt och Mäenpää dras enligt rapporter med lite skavanker, men kan eventuellt delta i matchen rapporterade Peter Lundberg i en intervju inför mötet med Inter. Dessutom finns ytterligare avbräck i form av backen Robin Buwalda, som är avstängd. 

Positiva nyheter är att Oskari Forsman har skrivit på ett nytt kontrakt, som håller honom kvar i klubben ytterligare en säsong. Målvakten har varit väldigt nyttig för IFK under pågående säsong och stått för ett antal fina och direkt avgörande räddningar – senast i matchen mot FC Lahti.

Inter förväntas ställa upp med en 3-4-3-liknande formation med två wingbacks, som arbetar både uppåt och nedåt i banan. Man har också en giftig trio i Valencic, Furuholm och Ojala på offensiven. Mika Ojala avgjorde för övrigt senaste mötet lagen emellan, då han drog in en straff i den 83:e minuten. 

Det återstår att se, men den som ser matchen kommer nog att få skåda minst ett lag som vill framåt. IFK Mariehamn har ju inte desto mera att förlora, utan tvärtom allt att vinna. Forza Grönvitt!

/Charlie Bomanson