Nu gäller vinna eller försvinna

Ligan är slut men spänningen är outhärdlig. Genom att vinna onsdagens match mot Helsingfors IFK och sedan en till så står Grönvitt, Hela Ålands lag, på tröskeln till Europa igen. Och det bästa av allt är att resultatet ligger i våra egna händer. Om vi, laget och alla andra, vill nå Europa tillräckligt mycket så gör vi det.

Nästan ingenting är lika definitivt som offentliga val och avgörande fotbollsmatcher. I söndags hölls val till Ålands lagting och 16 fullmäktigen. Hundratals kandidater ställde sig till förfogande och var redo att ta ansvar. De flesta kom inte in men alla ställde upp och det är själva grunden i demokratier och alla borde hyllas för sina försök.

I fotboll gäller samma sak.

De allra flesta spelare når inte den högsta toppen men utan allas insatser vore livet och fotbollen väldigt mycket tråkigare. Det är ingenting annat än en bragd av IFK Mariehamn att ha avklarat den femtonde säsongen i Finlands högsta fotbollsliga och nu siktar på 2020 med ambitionen att det ska bli det bästa året någonsin! Sådant är det i politiken och i idrotten, vår strävan att bli lite bättre får aldrig upphöra.

Onsdagens match mot Helsingfors IFK är en vinna eller försvinna-match. Om det otänkbara händer och vi förlorar är säsongen över och all fokus kan läggas på nästa år.

Om vi vinner väntar antingen HJK (borta) eller FC Lahti (hemma), de lagen möts samtidigt i Helsingfors.

En seger i denna andra playoff-match leder till ett dubbelmöte mot FC Honka om den sista platsen till Europa League-kvalet; första matchen går hemma den 30 oktober, returmötet äger rum den 3 november i Esbo. I klartext: för att nå Europa krävs först två segrar och sedan vinst i dubbelmötet mot Honka.

Det här är härligt på många sätt för en fotbollsälskare, vi har att se fram mot direkt avgörande matcher och en fet belöning både i form av pengar och prestige!

IFK kommer till match mot HIFK med några svajiga resultat i ryggen vilket borgar för stark känsla av revansch! Inför onsdagens match verkar Daniel Sjölund vara tillbaka på plan liksom möjligen Keaton Isacsson medan Robin Sid och Simon Silverholt av allt att döma är skadade. Några avstängningar finns inte, kontot nollades efter ligans slut. Gissningsvis är Daja fylld av vilja att ta sitt IFK hela vägen till Europa i sina sista matcher!

HIFK avslutade säsongens ordinarie matcher med seger mot RoPS med 2-0 och en förstaplats i den nedre serien. Mariehamnssonen Joel Mattsson stod för det andra målet efter att han med en snygg nedtagning sköt ett tungt skott i RoPS-målet.

I ledningen för HIFK finns Tor Thodesen som valts till årets gentlemannatränare i Veikkausliiga. Han ser fram mot matchen på Wiklöf Holding Arena lika mycket som alla vi andra. Efter segermatchen mot RoPS sade han så här till hifkfotboll.fi:

– Jag är nöjd med matchen och med att vi spelade bra. Vi spekulerade inte inom laget på vem vi ska möta nästa gång, utan fokus har hela tiden varit på en match i taget. Tillsammans med FC Inter är vi det bästa hemmalaget i Veikkausliiga i år, med 28 poäng på hemmaplan. Det här är något som jag är väldigt stolt över, det är en stor framgång för oss. Det här är också ett fint tillfälle att tacka våra supportrar Stadin Kingit, de är otroligt viktiga för oss och är en stor faktor bakom våra goda resultat på hemmaplan. Själv har jag redan en längre tid fokuserat på en resa till Mariehamn i playoffturneringens första omgång, eftersom man alltid måste utgå ifrån att gå in för seger i varje match man spelar, kommenterade Thodesen efter matchen.

/Jörgen Pettersson