Nu Pekka, nu gäller det!

Än har det inte hänt men för varje match är IFK Mariehamn (såklart) närmare en seger mot HJK i Helsingfors och vad vore bättre än att göra det nu i IFK-tränaren Pekka Lyyskis sista match mot HJK! När lagen går ut på Sonera Stadion på söndag är läget skarpt och förutsättningarna kanske bättre än någonsin. HJK måste till vare pris vinna denna ligans nästsista match medan Finska Cup-mästarna IFK kan spela utan större press och till och med sätta stopp för HJK:s fortsatta medaljchanser i årets liga. Detta vore fatalt för laget som vunnit ligan de sex senaste åren. Tabelläget är tajt och HJK behöver en seger för att vara med i guldstriden. Misslyckas laget med det kan till och med en medalj och därmed Europaspel vara i farozonen. Hittills har IFK varit nära att vinna flera gånger vilket flera oavgjorda resultat vittnar om.
IFK åker till Helsingfors med ett starkt och av framgångarna stärkt manskap som dels har chansen att sänka mästarna och dels ger allt för avgående tränaren Pekka Lyyski som gör sin nästsista match som IFK-coach. Han tar med sig ett stort sett intakt lag där bara Anthony Dafaa och Robin Sid saknas.
Årets liga är i alla avseenden rafflande. I toppen har vi SJK, RoPS, HJK och FC Inter vilka alla vill vara med i slutstriden om medaljerna. I botten finns FF Jaro obehagligt nära nedflyttning tillsammans med FC KTP och VPS. Ligan lever in i det sista.
För Pekka Lyyski är det sista chansen att med sitt IFK slå HJK på deras hemmaplan. Det är alltså ingen vild gissning att en seger står väldigt högt på önskelistan. Dessutom behöver IFK fler poäng för att säkra den värdefulla sjätteplatsen vilket vore värdefullt för klubbens ekonomi. HJK har å andra sidan kanske aldrig varit lika pressat som i år. Klubben som är van vid att vinna löper risk att förlora allt denna säsong.
En av den här säsongens allra största triumfer kom för övrigt mot HJK på Wiklöf Holding Arena då IFK krossade mästarlaget med 5-1 i semifinalen i Finska Cupen. Det slutade senare som bekant med att IFK blev cupmästare och klara för Europa League nästa år.
Matchen kan som vanligt ses på IS TV. Matchstart 14.00.
/Jörgen Pettersson