Nu ska första segern komma

”De som har mycket att hoppas på och ingenting att förlora är alltid farliga.”

Så sade den brittiske politikern, filosofen och författaren Edward Burke redan på 1700-talet och då visste de vad de pratade om!

Är det alltså någon som borde ha kistan fylld av fjärilar är det HJK inför söndagens playoff-match i Helsingfors. HJK har inte ens nästan motsvarat förväntningarna denna säsong och har en beställning från ägare, spelare och supportrar att göra som man brukar och besegra IFK Mariehamn i Helsingfors. De har allt att förlora.

IFK har å sin sida presterat helt okej och beledsagade av straffkungen Amos är sjätteplatsen kanske inte världsklass men i det stora hela godkänt. Det ligger alltså ingen press på IFK utan i själva verket är det precis tvärtom inför Helsingforsresan – IFK har allt att vinna.

Jag bad tabelloraklet Johan Ekstrand om lite stöd i tanken och han levererar följande iskalla statistik om våra grönvita möten med HJK som för övrigt tillsammans med FC Inter är de enda lagen som alltid funnits i ligan tillsammans med IFK.

  • IFK har mött HJK totalt 39 gånger i ligan –, 16 hemma och 23 borta.
  • Hemma i Mariehamn har det blivit 2 vinster, 5 oavgjorda och 9 förluster.
  • Borta i Helsingfors har det blivit 5 oavgjorda och 18 förluster men ingen seger.
  • Totalt ger det 2 vinster, 10 oavgjorda och 27 förluster.
  • Resultatmässigt är målskillnaden hemma 9-23, i snitt 0,6-1,4 och borta 52-9 (i hemmalagets favör då så klart) och snittet 2,3-0,4.
  • IFK har alltså endast gjort 9+9=18 mål på HJK på 39 matcher. IFK har gått mållösa 15 ggr på bortaplan och endast en gång har IFK gjort mer än ett mål på bortaplan (2-2 2007).
  • IFK har förlorat de sex senaste mötena i Hfors, senaste oavgjorda var 2016 – då vi vann hela ligan! Totala målskillnaden blir alltså 75-18 i HJKs favör.

Mot den här bakgrunden och med stöd i filosofen Burke borde HJK vara skrämda från vettet och oförmögna att leverera. Det är kanske att hoppas på för mycket men jag tror det är dags nu. HJK är ingenting annat än ett lag som består av spelare vilka är skapade på exakt samma sätt som sina kolleger i IFK.

För varje förlust kommer en seger lite närmare och därför menar jag att vi inte bara har hela Åland och stora delar av Finland på vår sida på söndag. Vi har dessutom stöd i vetenskapen i form av tillämpad sannolikhetslära och därför tror jag vi snart får spela den avgörande Europamatchen mot FC Honka!

/Jörgen Pettersson