Nu talar det mesta för IFK

Professor emeritus Göran Djupsund håller inte bara koll på samhällssystem, dagspolitik och megatrender. Han följer även ligafotbollen bättre än de flesta och lyfter i dag fram tre skäl som gör att IFK Mariehamn är favorit på onsdag.

När det handlar om onsdagens motståndare, Ilves från Tammerfors är det tre saker som slår mig och som är högintressant sett från IFK-perspektiv:

För det första är Ilves det lag som jämfört med förra säsongen tappat flest och mest viktiga spelare. Man kunde gott säga att de tappat en öppningselva. Tomas, Järvinen och Aspegren till KuPS. Jair och Saksela till HJK. De unga talangerna Ala-Myllymäki, Skyttä och Mömmö till Italien och Frankrike. Hilander till Haka, Fofana utomlands och slutligen Tamminen och Tendeng till IFK. Väl att märka har de tappat bussigt då det kommer till målgörare; Mömmö och Vertainen, nu i Skottland, som bägge stått för 4 mål är borta, de övriga spelarna har mestadels bara gjort ett mål. Alltså, en på pappret tydligt försvagad trupp.

För det andra stod Ilves för en smärre sensation då föreningen för ett tag sedan sparkade den mångårige tränaren Jarkko Wiss; en man som i mångas böcker stod noterad som en av landets absolut bästa tränare. Man gjorde då såsom IFK, lyfte den assisterande tränaren Toni Kallio till huvudtränare. Under Kallio har man nu spelat 4 matcher och kunnat notera en lokal ”Ahna”-effekt. Ilves har vunnit tre av dessa matcher och förlorat endast mot, just det, IFK!

För det tredje är Ilves rätt tandlöst framåt, för att betyda lo på finska! Både IFK och Ilves har förvisso rätt lika facit på de fyra senaste matcherna, men en skillnad är tydlig och handlar om målgörandet. Ilves har tagit alla sina tre segrar med resultatet 1-0. De har alltså gjort bara tre mål på fyra matcher medan IFK i sina segrar gjort sammanlagt sex mål.

Slutsatsen blir att Ilves är svårt att göra mål på men samtidigt har laget tufft att själv producera i sitt anfallsspel. Mycket hänger samman med att man på mittfält och i anfall mönstrar ett ungt och ganska orutinerat lag. Spelet på mittfältet har haft en tendens att bli lite långsamt och överförsiktigt samtidigt som laget inte varit speciellt farligt och framgångsrikt i sina egna specialsituationer.

Även om lagen tagit lika många segrar på de senaste fyra matcherna så menar jag att det skiljer sig markant i hur man vunnit. Där IFK:s segrar känts som stabila så har Ilves bärgat sina vinster med små marginaler i matcher som mycket väl hade kunnat sluta i kryss eller förluster.

Så även om onsdagens match går på gräs i Tammerfors så blir min slutsats ganska enkel. Om killarna i IFK lyckas hålla kvar den spelglädje och energi man visat upp, om försvarsspelet i den nya lagformationen fortsätter fungera ypperligt och om laget åter anfaller med den speed som vi såg mot HIFK, ja då plockar IFK även denna gång poängen med sig hem. Resultatet? 2-0 eller 3-1 till IFK är mitt bud.