NY CUPMATCH PÅ FREDAG, AVSPARK kl.15.00

Ny vecka, ny resa, ny match och nya poäng att spela om står på agendan för Hela Ålands Fotbollslag denna inledning av helgen när man återigen tar nattbåten mot huvudstaden för att i morgon, fredag, möta Åbolaget FC Inter i den andra gruppspelsmatchen av tre i årets upplaga av Ligacupen. Efter att Viking Line anlänt till Helsingfors vid 10-tiden är det buss till Åbo som gäller för att i god tid, före avsparkstiden som är kl.15.00, anlända till Turku Energia Areenas uppvärmda konstgräsplan i Åbo, som ligger i anslutning till Veritas Arenan, där matchen alltså kommer att spelas. Efter slutsignalen finns det tid för middag före Viking Grace tar laget tillbaks till Åland och i Mariehamn är man igen vid 2-tiden på natten mot lördagen.

FC Inter låter dessutom meddela att eftersom restriktionerna nu lättats kommer matchen att spelas inför publik så är det några Grönvita fans som är i staden är man alltså välkommen. En frivillig entré om fem Euro uppbäres och då får man även en kopp kaffe på köpet.

FC Inter har, likt många andra lag i året liga, gjort stora förändringar i truppen, jämfört med fjolåret, då man slutade på en fjärdeplats i ligatabellen. Ny tränare är Miguel Grau, en 37-årig spanjor som ersatt en annan spanjor, nämligen José Riveiro som tränat FC Inter de senaste tre säsongerna. Bland spelarna som försvunnit finns IFK-bekantingen Lassi Järvenpää som gått till FC Lahti, Jesper Engström (VPS), Martti Haukioja (SJK), Arttu Hoskonen (HJK) samt japanen Taiki Kagayama och Alejandro Sanz som ännu inte presenterats för någon ny klubb. Det är också ett stort frågetecken hur till vida IFK bekantingen Petteri Forsell, som anslöt på hösten ifjol och gjorde 3 mål samt 6 assist på 11 matcher, kommer att fortsätta i laget även denna säsong - förhandlingarna lär i alla var inne i slutskedet. Därtill har notoriske målskytten, Timo Furuholm samt målvaktsjätten Henrik Moisander lagt skorna på hyllan.

Nya i laget för året är förra IFK målvakten Walter Viitala som tillsammans med Joonas Lepistö och Rodrigo Arciero anslutit från SJK, målvakten Matias Riikonen från Ilves, Tommi Jyry (KuPS) samt Ruxi, eller Roger Benet som han egentligen heter (AC Oulu). Till detta har man knutit till sig ungdomarna Jussi Niska och Luka Kuittinen från Ettan-laget RoPS som pga ekonomiska problem måste börja om i de lägre serierna.
Nyligen skrev man också ett nytt ettårigt kontakt med IFKs förre mittback, Rick Ketting, som nu kommer göra sin tredje säsong i laget. Till ”IFK kändisarna” kan också läggas Elias Mastokangas som åter finns i laget efter att ifjol varit utlånad till just IFK.

I Grönvitt har mungiporna annars pekat rakt upp hela veckan efter lördagens 3-2 seger över HJK i deras hemmaborg. Laget har tränat på bra under veckan och tanken är att även till denna match skall hela truppen resa med. I skrivande stund är det dock frågetecken för Otto Hautamo och Johan Mkhwanazi som dragits med lättare skavanker.

- så klart är det positiva vibbar i laget efter förra helgens seger men vi har ändå jobbat hårt under veckan för att komma väl förberedda till fredagens match, säger laget huvudtränare Daniel Norrmén och tillägger – även denna match kommer vi att rotera i truppen och ge så många som möjligt speltid. Det är tidigt på säsongen och vi vill inte utsätta enskilda spelare för överbelastning vilket i förlängningen kan innebära skador och lång frånvaro, avslutar ”Ahna”.

Så här ser programmet ut i Ligacupens A-grupp:
0 – 1 FC Inter – HIFK
2 – 3 HJK – IFK
11.2 FC Inter – IFK ( Turku Energia Areena kl.15.00)
16.2 HIFK – HJK
19.2 HJK – FC Inter
20.2 IFK – HIFK (Eckeröhallen kl.18.00)
De 2 bästa i varje grupp + de 2 bästa 3,orna går vidare till kvartsfinal
 

MATCHINFORMATION:
- Startelvan presenteras på IFKs hemsida/FB-sida på fredag kl.11.00.
- Avspark fredag kl.15.00 på Turku Energia Areena, Åbo
- Publik är tillåten, 5 € i frivillig entré
- Matchen kan även ses på betalkanalen Ruutu+.

 

//Sune Eriksson