Ny förlust för IFK mot FC Lahti

FC Lahti-IFK Mariehamn 2-0 (0-0)

IFK hade övertaget i den första halvleken men tappade initiativet i den andra. Det tog FC Lahti hand om och vann kvällens match med 2-0.

Nystarten för Veikkausliiga ägde för IFK Mariehamns del rum i Lahtis i kväll under gassande sol. IFK behövde poängen av rätt självklara skäl medan FC Lahti har en skakig period bakom sig och gärna vill få spelet att stämma bättre.

Denna kväll var det förstås många åländska ögon som extra noga granskade den helt gulklädde IFK-keepern Igor Levchenko som stod sin första match för vårt grönvita lag. IFK har släppt in flest mål i årets liga varför målvakten är extra viktig för hela laget. Framgång börjar som bekant med en stark och säker målvakt.
Det saknades inte chanser för Igor att visa vad han går för, FC Lahti satte fart från start och pressade mot gästmålet och Levchenko som på en minut efter första kvarten snyggt boxat bort en till synes farlig hörna och sedan stod för en imponerande räddning efter skott som studsade farligt på IFK-försvaret.

Fast den som först av alla satte fart på matchen var grönvitts Simon Silverholt som i den nionde minuten ryckte sig helt fri på FC Lahtis planhalva och hade läge att spräcka nollan för tidigare Kemi-målvakten Oskari Forsman som numera står i Lahtis. Med ett rejält försprång kom Silverholt ändå inte till någon bra sista möjlighet, Forsman täckte och parerade snyggt med ena knät.

IFK fortsatte pressa. I den nittonde minuten spelade Robin Sid fram Aleksei Kangaskolkka som behärskat rullade in bollen bakom Forsman men hade startat lite för tidigt och därmed blåstes av för offside. Det blev även fler chanser under den första och fartfyllda halvleken men inga mål. Dagens nykomlingar Oskari Forsman och Igor Levchenko gjord vad de skulle och stoppade alla målchanser. Svettigast var det för Forsman som i slutet av halvleken tvingades ta stolpen till hjälp efter ett snyggt anfall av Pontus Åsbrink och Aleksei Kangaskolkka.

Sammantaget var första halvlek en kamp mellan två nya målvakter och två segersugna lag. IFK hade något fler och tydligare farligheter och vann skotten med 5-4 och antal hörnor med 3-2. Philip Mantilla bidrog till lugn och Levchenko agerade stabilt.

Andra halvleken inleddes direkt med IFK-anfall och en hörna som Philip Mantilla slog in men som FC Lahti stötte bort. Sedan följde en tid där FC Lahti lyckades bättre med anfallen och att flytta upp spelet på den grönvita planhalvan.

I den sextioandra minuten gjorde IFK sitt första möte då Amos Ekhalie kom in istället för Pontus Åsbrink. Något senare var det Thomas Mäkinen som kom in istället för Niklas Maripuu.

Med tio minuter kvar lade FC Lahti in en högre växel. Först var det Henri Anier som från kort håll krutade på och tvingade Igor Levchenko till en vad man trodde skulle bli en matchavgörande räddning. Minuterna senare fick dock FC Lahtis kapten och backklippan Mikko Hauhia bollen i trång vinkel, drog en grönvit försvarare och formligen och nästan bokstavligen dunkade in 1-0 bakom Levchenko.

Det räckte inte med det. På övertid satte Santeri Hostikka slutresultatet till 2-0 efter en genomspringning.

Detta betyder att läget fortfarande är utmanande för IFK som på söndag om en vecka spelar nästa match då SJK kommer till Wiklöf Holding Arena.

/Jörgen Pettersson