Ny hemmaseger för IFK

IFK Mariehamn – PS Kemi Kings 2-0 (1-0)

IFK Mariehamn höll nollan för elfte matchen i årets liga och gjorde samtidigt två mål vilket innebar ytterligare en seger på Wiklöf Holding Arena.

PS Kemi Kings huvudtränare Jari Åhman var besviken efter matchen vid den efterföljande presskonferensen:

”Ettnoll-målet gjorde väldigt mycket, spelmässigt inledde IFK bättre men sedan kom vi tillbaka och hittade vårt spel. Jag är hyggligt nöjd med spelet men inte med resultatet.”

IFK Mariehamns huvudtränare Peter Lundberg hade lättare att hålla humöret uppe:

”Vi började väldigt aktivt första halvtimmen och det kändes starkt. Kanske föll vi tillbaka efter det men fick ändå ett viktigt mål strax före pausen. Andra halvlek var Kemi det bättre laget, vi föll tillbaka för långt och såg trötta ut. Vi borde inte varit så slitna. Kemi gjorde det svårt för oss. Samtidigt försvarade vi oss på ett vettigt vis. Kemi höll hårt tryck men hade ingen egentlig målchans. Jag är jättenöjd med tre poäng i dag!”

Matchens första riktigt farliga framstöt kom i den sjunde minuten efter att Albin Granlund tagit bollen på mittfältet och passat fram till Dever Orgill som lade i överväxeln och sprintade förbi PS Kemis backar för att sedan slå in bollen mot mitten dit de övriga grönvita inte riktigt hann med. Juhani Pennanen i Kemimålet kunde andas ut.

Minuten efter det var det istället Kemi som var nära att ta ledningen. Efter ett missförstånd i IFK-försvaret kom Renold Winchester Rundell sånär fri med Walter Viitala i IFK-målet men i sista sekund lyckades Albin Granlund fälla ut ett långt ben och bryta.

I den tolfte minuten var det Amos Ekhalie som tvingade Juhani Pennanen till en märkesräddning och matchens första hörna som blev resultatlös.

Om det var värmen, viljan eller publikrekordet och alla Alandia Cup-åskådare som gjorde skillnad är svårt att veta, men både hemma- och bortalaget lade i högsta växeln från start. Efter bara en kvart hade lagen skapat fler skott på mål än Sverige på två hela matcher i EM i Frankrike…

En som tydligt visade vinnartakter redan från början var Diego Assis som sprang och dribblade och kastade sig och i allt väsentligt visade att han ville att alla tre poängen skulle stanna i Mariehamn.

Dever Orgill befann sig också i centrum av det som hände, en gång så att han tyvärr täckte bort ett hårt skott mot Kemimålet från Albin Granlund.

Mot slutet av halvleken tvingades Diego Assis gå ut med känningar av en skadad fot. Han ersattes av Aleksei Kangaskolkka som satte ny fart på matchen.

I den fyrtiotredje minuten trodde alla att ledningsmålet kom efter en kännspak rusch av Dever Orgill och ett inspel i farten till Robin Sid som avslutade men Kemiförsvararen Muller Pereira Roque hann mellan.

Efter en påföljande hörna och en ny frispark kom till sist målet i första halvlekens sista minut. Aleksei Kangaskolkka slog en hård och välplacerad frispark som Juhani Pennanen lyckades rädda mot ribban men på den höga returen gjorde Dever Orgill inget misstag utan föste in ledningsmålet. Det blev hans sjunde mål och ledning i skytteligan. Aleksei Kangaskolkkas inhopp satte fart på både spel och målproduktion!

Andra halvleken började som den första slutade, med fortsatt bra tempo och många omställningar men med fördel till bortalaget. Halvlekens första hörna gick till exempel till PS Kemi och resulterade i flera tillspetsade situationer som inte lämnade Walter Viitala någon ro.

I den sjuttioförsta minuten tvingades Kristian Kojola utgå efter en hård smäll mot huvudet och ersattes av Bobbie Friberg Da Cruz. Överlag skapade PS Kemi mer i den andra halvleken genom spelare som Aleksi Gullsten som ständigt skapade problem för den grönvita försvarslinjen.

I den åttiofjärde minuten var det Aliu Djalo som från utkanten av straffområdet avlossade en kanon som Walter Viitala säkert, men inte helt utan problem, räddade.

Aleksei Kangaskolkka var glödhet denna kväll och visade det på nytt i den åttionionde minuten då han först enkelt snodde bollen från Kemiförsvararen Jonathan Bitsindou David och sedan drev den mot mål och iskallt satte 2-0 vilket också blev slutresultatet – mycket tack vare ytterligare en jätteräddning på ett närskott av Walter Viitala på övertid. Därmed har Viitala hållit nollan i elva matcher i årets liga!

Ligan tar nu ett litet uppehåll. Nästa match sker den tionde juli då Ilves kommer till Wiklöf Holding Arena. Fast den 30 juni och den 7 juli väntar kval till Europa League. Den lottningen äger rum i morgon måndag i Nyon och kan ses på den här länken från klockan 14.00.

/Jörgen Pettersson

IFK Mariehamns laguppställning:

Walter Viitala – Philip Mantilla, Kristian Kojola (Bobbie Friberg Da Cruz, 71), Jani Lyyski, Albin Granlund – Brian Span, Thomas Mäkinen, Amos Ekhalie, Robin Sid – Diego Assis (Aleksei Kangaskolkka, 40), Dever Orgill.

Avbytare: Marc Nordqvist, Bobbie Friberg Da Cruz, Aleksei Kangaskolkka, Tommy Wirtanen, Josef Ibrahim, Joel Mattsson

Saknas från laguppställningen gör Anthony Dafaa Clement (lår) och Gabriel Petrovic (lår).

Publik: 2.257 personer.

Stjärnspelare

3 stjärnor: Robin Sid

2 stjärnor: Aleksi Gullsten

1 stjärna: Philip Sparrdal Mantilla

Övriga matchfakta kan man hitta här.