NY MATCH, NYA TRÄNARE OCH NYA POÄNG ATT SPELA OM

Redan nu på söndag, med avspark kl.18.30, är det ny hemmamatch för Grönvitt när Tammerforslaget Ilves kommer på besök till Åland och Wiklöf Holding Arena. Ett Ilves, som precis som IFK, spelat 16 matcher i årets Veikkausliiga men som samlat ihop 20 poäng (IFK 11) och med det parkerar på en 8e plats i tabellen.

Som bekant tillkännagav IFK Mariehamn Abs styrelse på tisdagsmorgonen att lagets huvudtränare, Lukas Syberyjski entledigats från sitt uppdrag med omedelbar verkan och att assisterande tränaren Daniel Norrmén istället tar över som laget huvudansvarige.

Även Ilves har nyligen gjort förändringar i ledarstaben och kommer till Åland med Toni Kallio som huvudtränare efter det att Jarkko Wiss fråntogs uppgiften som huvudtränare av styrelsen, efter 6 år på posten i klubben. Kallio har varit assisterande tränare i Ilves sedan säsongen 2014 och vid sin sida har han nu tidigare tränaren i Ilves/2, Joni Lehtonen som utnämnts till assisterande tränare. Efter tränarbytet har laget hunnit med att spela en match där man förlorade mot FC Inter med 0-2.

Ilves är kända för att vara en riktigt bra plantskola för lokala talanger och har fostrat många unga spelare som fortsatt sina karriärer i andra klubbar. Inför denna säsong hade Ilves stor omsättning i sin trupp där flera tongivande spelare lämnade laget. Bland dem Emile Tendeng och Eero Tamminen, som idag har IFK som arbetsgivare, tillsammans med bl.a målvaktsveteranen Mika Hilander, som numera återfinns i FC Haka, Janne Saksela, numera HJK, Garcia Stenio som återvänt till Brasilien, Iiro Järvinen, numera KuPS och 24-årige Lauri Ala-Myllymäki som kritade på för italienska Venezia är spelare som lämnat inför årets säsong. Till detta skall också läggas att strax före höstfönstret stängde lämnade även Eetu Mömmö för italienska Lecce, Felipe Aspegren för KuPS, Baba Mensah för HJK samt att man lånade ut Ilari Mettälä till ettanlaget TPS. Under transferfönstret förstärkte man laget med försvararen Tabi Manga, Kamerun, som förra säsongen spelade för KuPS men efter det varit klubblös, liberianske anfallaren Sylvanus Nimely samt målvakten Matias Riikonen som varit utlånad till FC Köpenhamn. Noterbart i sammanhanget är också att fjolårets IFK spelare Maximo Tolonen, som under vintern skrev på för Tammerforsklubben, redan hunnit lämna laget och återfinns numera i ettan laget Gnistan, från Helsingfors.

I Grönvitt är det alltså Daniel ”Ahna” Norrmén som premiärstyr skeppet på söndag och till sitt förfogande har han en trupp på 26 spelare att välja bland. Det finns några ”småskavanker” i truppen men den enda som med säkerhet inte är tillgänglig är Denys Balanyuk efter sin skada i senaste matchen. Om läkningsprocessen går riktigt bra kan han dock vara tillbaka till KuPS matchen nästa söndag. I det här sammanhanget kan det vara bra att informera om att matchtruppens storlek får vara max 18 spelare och att reglerna säger att minst 9 av dessa måste vara inhemska spelare. Av de inhemska spelarna måste sedan minst 4 ha speltid i själva matchen.  

Det här är årets första ”riktiga” möte mellan lagen som ändå stött på varandra två gånger redan under försäsongen. Båda träningsmatcherna spelades i Tammerfors där IFK vann det första mötet med 2-1 efter mål av Emile Tendeng och Elias Mastokangas. Det andra mötet vann hemmalaget Ilves med 2-0. Returmötet i ligan spelas för övrigt den 22 september.

På söndag kl.18.30 är det alltså avspark på Wiklöf Holding Arena med förhoppningen att många, många supporters möter upp för att önska Daniel Norrmén välkommen som huvudtränare för IFK Mariehamn.

//Sune Eriksson