Ny seger och serieledning

PK-35 – IFK Mariehamn 0-2 (0-2)

IFK Mariehamn gick till ensam serieledning i dag efter en säker men dramatisk 2-0 seger borta mot PK-35 samtidigt som HJK förlorade mot Ilves.

Redan från första minuten blev detta en match det sprakade om. I den femte minuten avlossade Philip Sparrdal Mantilla en kanon som träffade ribban hos PK-35 och vidare till en påpasslig Dever Orgill som satte ledningsmålet. I situationen kolliderade Orgill med PK-35:s målvakt Samu Volotinen som måste utgå och ersattes av Daniel Kollar. Orgill kunde fortsätta efter att ha plåstrats om. Allt detta resulterade i sex minuters extratid i den första halvleken!

I den tjugofjärde minuten var det oerhört nära en kvittering efter en hörna från PK-35 som först Walter Viitala lyckades parera och sedan Bobbie Friberg da Cruz blocka returen. Närmare än så är det svårt att komma utan att göra mål.

Chanserna forsatte i denna öppna halvlek och i den trettioförsta minuten var Aleksei Kangaskolkka extremt nära att utöka ledningen för IFK med en en nick som målvakten Kollar stoppade genom en jätteräddning, det är det enda sättet den går att beskriva.

PK-35 hade inte många anfall men några farliga framstötar, ibland till och med orkestrerade av spetsen Njazi Kuqi som dock såg väldigt orörlig ut och vid ett tillfälle blev rejält uppsnurrad av Diego Assis. En sådan slutade med en frispark som Josef Ibrahim slog in i hemmalagets straffområde för att där träffa först lagkaptenen Jani Lyyskis ben, sedan Dever Orgills, vidare till Kristian Kojola och slutligen tillbaka till Jani Lyyski som kyligt från nära håll slog in 2-0 efter nästan fyrtio minuters spel. Det var inte orättvist. IFK var snabbare, starkare och mer framåt än hemmalaget och ligajumbon PK-35.

I slutet av första halvleken kom Aleksi Ristola från PK-35 nästan helt fri med Walter Viitala men Bobbie Friberg da Cruz gjorde en jättterusning och kom ikapp och neutraliserade anfallet. Mer än det hände inte och med tvåmålsledning gick IFK till halvtidsvilan.

Andra halvleken började mindre dramatisk än den första.. Inte förrän i den sextionionde minuten fick PK-35 en frispark strax utanför IFK:s straffområde sedan Njazi Kuqi fallit. Den frisparken rensade IFK-försvaret lätt undan.

Direkt efter kom Dever Orgill helt fri med Daniel Kollar men halkade i sista sekunden innan han skulle runda målvakten.

Med tio minuter kvar hade Njazi Kuqi på nytt ett jätteläge att slå in ett inlägg men han rörde sig för långsamt och bollen gick till inspark. PK-35 ryckte upp sig mot slutet och kunde leverera några situationer som borde blivit mål men inte blev det tack vare stabilt målvakts- och försvarsspel hos IFK.

Mer matchinformation finns att läsa på den här länken. Här finns den aktuella ligatabellen.

Nästa match för IFK är nästa måndag då FC Inter kommer på besök till Wiklöf Holding Arena.

/Jörgen Pettersson