Ny tung IFK-förlust

IFK Mariehamn åkte på en ny tung förlust i den finländska fotbollsligan mot SJK i Seinäjoki. SJK vann med klara 4-0 (1-0).

IFK Mariehamn är inne i en djup formsvacka och stor måltorka. På söndagen kom femte matchen i rad utan att Grönvitt gjort mål i ligan och sjätte utan seger.

Förlusten mot SJK innebär samtidigt att medaljjakten är över. I stället får IFK se till att säkra ligakontraktet med tanke på att det är endast åtta poäng ner till kvalplatsen.

Matchen då? I sanningens namn så ägde IFK Mariehamn stora delar av första halvlek och vann skottstatistiken med 7-3 under de första 45 minuterna.

SJK fick koncentrera sig på tätt försvarsspel och kontringar medan IFK trummade på i offensiven och Dever Orgill hade ledningsmålet i mål, men ur offsideposition.

Strax före offsidemålet hade Orgill en bra chans när han frispelades av Diego Assis men jamaicanen missade bollen i skottögonblicket.

I den 24:e spelminuten kom dock kallduschen för Grönvitt när den väldige mittbacken Cederic Gogoua nickade in 1-0. Det var en inövad variant där matchens lirare Johannes Laaksonen slog en lång hörna som Gogoua kom med fart och spänst och satte pannan på och Duarte Tammilehto på mållinjen kunde inte stoppa den stenhårda nicken.

- Vi har tränat på detta en hel del och då är det förstås kul när det lyckas, sa Laaksonen till IS-TV.

Brian Span hade sedan en ypperlig chans att kvittera strax innan pausvilan när han rundade målvakten med mittbacken Zeljko Savic kunde stoppa Spans skott mot mål strax innan mållinjen.

IFK inledde andra halvlek aktivt och SJK hade endast en del ströanfall. Kvitteringsmålet kändes dock långt borta trots spelövertaget. SJK försvarade sig effektivt och fortsatte sitt kontringsspel och lyckades göra 2-0 genom ett mönsteranfall i den 57:e spelminuten. Laaksonen spelade i djupled till Riku Riski, som spelade in till en framrusande Akseli Pelvas som enkelt gjorde sitt tionde ligamål för säsongen.

Efter 2-0-målet gick luften ur IFK Mariehamn. I stället fick hemmalaget mer och mer att säga till om och i den 71:a spelminuten dundrade Laaksonen in 3-0 via händerna på Otso Virtanen och Pelvas avslutade hemmalagets målskytte för dagen med sitt 4-0 mål. Tuco spelade honom fri i djupled och Pelvas sköt, Virtanen räddade men returen hamnade i fötterna på Pelvas som satte 4-0 i tomt mål.

IFK Mariehamn får det inte att stämma i sista tredjedelen. Orgill spänner sig och vill så mycket att han söker skottläge varje gång han har bollen. Petteri Forsell kommer inte till öppna lägen. Assis dribblar ett par gånger för mycket. Alla vill så mycket att det låser sig.

Nu gäller det för IFK att samla ihop gänget, hitta glädjen och ha tålamod i sista tredjedelen, så lossar det nog med målskyttet.

Nästa match är hemma mot HIFK torsdagen den 10 september.

 

IS-stjärnor:

3. Tuco, SJK

2. Pelvas, SJK

1. Cogoua, SJK

 

IFK (4-2-3-1): Virtanen; Mantilla (63. Ekhalie), Kojola, Lyyski, Mäkinen; Dafaa, Tammilehto; Span, Assis (59. Kangaskolkka), Forsell (82. Sid); Orgill.

 

Krille Mattsson