Oavgjort i hemmapremiären

IFK Mariehamn – HIFK 1-1 (1-0)

Ett drömmål och en avslagen andra halvlek. Så kan man sammanfatta årets första hemmamatch på Wiklöf Holding Arena. Matchen slutade 1-1.

Första halvleken hade allt, i vart fall sett ur IFK Mariehamns synvinkel. Spelet flöt modigt och kreativt ändå från den första minuten. Efter bara fyra minuter hade hemmalaget redan skapat två hörnor och visade tydligt nykomlingarna HIFK vem som bestämde. Josef Ibrahim försökte sig på en fräckis i den sjunde minuten och var mycket nära att ställa HIFK-målvakten Mika Johansson.

Pressen fortsatte och i den fjortonde minuten var IFK på nytt nära att ta ledningen efter kreativt passningsspel och i den sjuttonde minuten hade Dever Orgill ett av många ”nästan-lägen”.

Övertaget resulterade i den tjugofjärde minuten då Dever Orgill gjorde vad som antagligen är ett av fotbollshistoriens snyggaste mål på Wiklöf Holding Arena. Bollen kom i brösthöjd med god fart från Diego Assis, Orgill sjönk ned och drog i en perfekt bicycleta till med sträckt vrist rätt i HIFK-målvaktens högra kryss!

Det var inte allt som hände i första halvlek, IFK hade flera direkt matchavgörande lägen som inte resulterade. I första halvlekens slutminuter blev Dever Orgill helt frispelad men träffade fel på bollen. IFK klackade, fintade, passade och visade både mod och beslutsamhet.

Andra halvlek började med en kalldusch för IFK. En slarvigt lagd frispark från Duarte Tammilehto gick till HIFK-försvaret, via mittfältet och slutligen till kaptenen Esa Terävä som iskallt rullade in 1-1 bakom Otso Virtanen i IFK-målet.

Efter det hände inte mycket mer. IFK dominerade spelet men skapade inte några målchanser. Trots den kraftiga motvinden var det HIFK som var närmast att sätta ett ledningsmål.

Efter matchen var HIFK-tränaren Jani Honkavaara nöjd:

”Det var en svår match med svåra förhållanden men ändå bra spel från vår sida, särskilt i andra halvleken. Vi är mycket nöjda med en poäng.”

IFK-tränaren Pekka Lyyski såg mer mörkt på matchen:

”Vi spelade en bra första halvlek, till och med bättre än jag hade fäötväntat mig. Vi borde ha punkterat matchen då. Vart spelet försvann i den andra halvleken vet jag inte. Vi tappade farten och tydligheten i spelet. Jag är besviken.”

/Jörgen Pettersson

Publik: 1.354 personer.

Varningar:

Ville Taulo, 76, Jani Lyyski, 90.

IFK Mariehamn:

Otso Virtanen - Philip Mantilla, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Albin Granlund - Brian Span, Duarte Tammilehto (Anthony Dafaa, 66), Amos Ekhalie, Josef Ibrahim - Diego Assis - Dever Orgill.

Avbytare: Walter Viitala, Bobbie Friberg da Cruz, Thomas Mäkinen, Anthony Dafaa Clement, Elias Eriksson.

HIFK:

Mika Johansson - Tuomas Aho, Pauli Kuusijärvi, Jani Bäckman (Fredrik Lassas, 82), Matias Hänninen - Joni Korhonen, Esa Terävä, Ville Taulo (Jukka Halme, 78), Nnaemeka Anyamele - Youness Rahimi, Tuomas Mustonen (Pekka Sihvola, 85)

Avbytare: Carljohan Eriksson, Jukka Halme, Pekka Sihvola, Fredrik Lassas, Otto-Pekka Jurvainen, Jesse Ahonen.