Oavgjort i IFK-derby

Helsingfors IFK – IFK Mariehamn 1-1 (1-1)

Grönvita IFK Mariehamn lyckades inte vinna röda Helsingfors IFK denna fredagskväll i Helsingfors. IFK-mötet slutade 1-1 efter båda mål i första halvlek och en mycket stark insats av grönvita målvakten Andreas Vaikla..

Hemmalaget Helsingfors IFK började vassast och hade två farliga skott inom de första åtta minuterna. Stärkta av hemmaklacken visade HIFK bättre vilja från start. IFK-keepern Andreas Vaikla var skillnaden mellan hemmaledning och oavgjort. Men grönvita IFK tog sig tillbaka i matchen och det med besked och ganska snabbt.

0-1 kom efter 16 minuter då Robbin Sellin fick bollen med sig snyggt på vänsterkanten, drog ett skott som landade rätt framför Aleksei Kangaskolkka som bara hade att sätta foten till, helt utan chans för målvakten Tomi Maanoja.

Det kunde blivit mer. Bara en minut senare tog Brian Span ner en målvaktsutspark och var nära att utöka ledningen. Matchen var under första halvleken öppen på gränsen till gränslös och chanserna var många.

I den tjugosjätte minuten tvingades IFK Mariehamn till sitt första byte då Anthony Dafaa gick ut och Amos Ekhalie kom in.

Hemmalaget vägrade ge sig och fortsatte attackerna och i den 26:e minuten tvingades Andreas Vaikla till ytterligare en jätteräddning. Men inte ens det räckte till för att klara hemmaanfallen. I den trettionde minuten kom 1-1 efter ett mönsteranfall från Helsingfors IFK, ett skönpass av Aleksi Ristola och ett distinkt målskott av försvararen Matias Hänninen.

Båda lagen kom ut till den andra halvleken med samma manskap som avslutade den första. Hemmalaget började starkast med ett anfall som var väldigt nära att sluta med nickmål. Andreas Vaikla bröt försöket. Sedan hände tyvärr inte så mycket mer än spridda skurar som aldrig resulterade i mål. Till exempel:

• Första hörnan för bortalaget grönvitt kom först i 58:e minuten och Kristian Kojola var mycket nära att nicka in den.

• Robbin Sellin snodde bollen genialt i den sjuttionde minuten, sparkades i ansiktet och fick aldrig kontroll på lädret. Kunde och kanske borde blivit mål. Sellin följde upp med en halvfarlig frispark efter hörnan och hörde till de klart farligaste i det grönvita laget denna kväll.

• I sjuttiosjunde minuten gjorde IFK Mariehamn sitt första riktigt offensiva byte då Luckymore Mkosama kom in istället för Albin Granlund. Lucky har satt fart på spelet de senaste matcherna då han kommit in.

I en slags rusch mot slutet pressade bortalaget hårt mot hemmamålet men närmare än nära blev det aldrig. Till matchens bästa spelare utsågs Andreas Vaikla.

IFK:s uppställning:

Andreas Vaikla – Albin Granlund, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz – Joel Mattsson, Philip Mantilla, Anthony Dafaa Clement, Robbin Sellin – Aleksei Kangaskolkka, Brian Span.

Avbytare: Marc Nordqvist, Rezgar Amani, Tommy Wirtanen, Amos Ekhalie, Aapo Mäenpää, Robin Sid, Luckymore Mkosana.

Borta: Gabriel Petrovic (sjuk), Petter Hemming (FCÅ).

/Jörgen Pettersson