OAVGJORT I KAMRATMÖTET

För tredje gången i år var det idag åter Helsingfors som stod på reseschemat för Hela Ålands Grönvita IFK när säsongens fjärde bortamatch i årets ligaspel skulle avverkas. Denna gång var det kamratföreningen Helsingfors IFK (HIFK) och Telia 5G Arena som stod för värdskapet.

Grönvitt kom till spel med två raka segrar på bortaplan (Honka 3 – 1 och KPV 4 – 0) och dessutom med en fulltalig trupp (förutom Gustav Backaliden som skadades mot RoPS) där alltså Robert Crawford åter fanns med efter sin två matchers långa avstängning.    

Första halvleken handlade mycket om spel på mittplan där Grönvitt var det spelförande laget. Man skapade också matchens två första möjligheter när Aapo Mäenpää krigar sig fram och får fram ett bra frisparksläge som dock blir resultatlöst. Robin Sid har också ett bra skottläge men HIFK målvakten avstyr. Efter det sticker hemmalaget upp med två bra möjligheter – ett inlägg längs med kortlinjen som Oskari Forsman har bra kontroll på och andra möjligheten är en frispark från 30 meter som går snävt utanför Oskaris högra stolpe.

I matchens 16´ minut får Grönvitt ett gyllene läge att ta ledningen i matchen. Det efter att Aristotes ”Totti” Mboma rusat ifrån hemmalagets mittback Tero Mäntylä som kommer allt för sent in med sin tackling. Domaren Dennis Antamo pekar på straffpunkten och ger ett gult kort till Mäntylä. IFK,s lagkapten Daniel ”Daja” Sjölund lägger upp bollen, slår den lågt till vänster men HIFKs atletiske målvakt, Arnold Origi - som för övrigt är kusin med Divock Origi som gjorde två mål för Liverpool i CL semifinalen mot Barcelona här om dagen, går rätt och på returen skjuter Riku Sjöroos över.

Efter straffmissen har båda lagen ett par möjligheter att öppna målkontot – bl.a Mariehamnfostrade Joel Mattsson har ett bra läge för hemmalaget men lyckas inte komma till något riktigt bra avslut.

I matchminut 43´ kommer så kallduschen för Grönvitt. Xhevdet Gela slår en löpboll och HIFK,s nya brasse Erikson Carlos smiter förbi Grönvitts mittback Robin Buwalda och vackert placerar bollen i Oskari Forsmans vänstra kryss och vi har 1 – 0 till hemmalaget i halvlek.

Till andra halvlek kommer hemmalaget ut som ett nytt lag – antagligen taggade av sin uddamålsledning - och tar direkt tag i spelet. Man skapar ett par halvchanser men ingenting som det Grönvita försvaret inte  klarar av att hantera. I den 61´ minuten gör IFK sitt första byte då Riku Sjöroos går ut och Simon Silverholt ersätter. Bytet verkar ge Grönvitt energi och jakten på kvitteringen har inletts. Man sätter allt hårdare press på hemmalagets försvar och bl.a ”Totti” har ett gyllene läge att få in bollen i den 63´ minuten men hemmalagets ytterback Hassan Sesay lyckas med konststycket att rensa bort bollen på mållinjen.

Grönvit gör sitt andra byte i matchminut 67´då Keaton Isaksson ersätter Hampus Lönn och trycket mot HIFK målet skruvas upp allt mer. Dylan Murnane, Robin Sid och ”Totti” har ett par bra avslut men utan resultat.

Men så, i den 83,e minuten, kommer den så välförtjänta kvitteringen. Robin Buwalda bryter ett uppspel från hemmalaget, Rick Ketting nickar vidare och en helt friställd Simon Silverholt dundrar in kvitteringen, hur enkelt som helst!

Efter 1-1 målet jagar båda lagen ett ledningsmål men utan att lyckas. Matchen slutar alltså oavgjort och det är faktiskt fjärde mötet i rad i ligan, lagen emellan, som gör det. 1603 personer följde matchen på plats.

Så här säger Grönvits tränare Peter Lundberg om matchen: ”  Känslan är ändå lite besvikelse efter matchen, trots att vi tar med oss poängen sent. Vi kommer rättvända på stora ytor framför deras backlinje så pass många gånger att vi borde kunna straffa HIFK och göra mer än ett mål idag. Men vi får acceptera en poäng idag, och snabbt fokusera vidare mot söndag”

Och redan på söndag är det alltså dags för nästa match, då på Wiklöf Holding Arena, när åbolaget FC Inter kommer på besök. Avspark kl. 18.30

/// Sune Eriksson

 

Dagens IFK:

Oskari Forsman

 

Dylan Murnane

Rick Ketting

Robin Buwalda

Aapo Mäenpää

 

Robin Sid

Daniel Sjölund

Robert Crawford

 

Riku Sjöroos (61´ Simon Silverholt)

Aristote Mboma

Hampus Lönn (68´ Keaton Isaksson) 

 

Avbytare:

 

Marc Nordqvist

Amos Ekhalie

Joel Karlström

Simon Silverholt

Keaton Isaksson

Tarik Hamza

Lassi Järvenpää