Oavgjort i Kuopio efter domartabbe

KuPS – IFK Mariehamn 0-0 (0-0)

Hela 2.907 åskådare i Kuopio fick se en högdramatisk match där hemmalaget hade största delen av spelet. Matchen slutade 0-0 trots Petteri Forsells frispark som var över mållinjen.

Första allvarligt menade anfallet kom redan i den fjärde minuten då IFK:s Duarte Tammilehto sånär spelade fri Brian Span men KuPS-målvakten Maanoja gjorde ett rådigt ingripande och hann bryta anfallet i tid.

De följande tio minuterna ägdes mest av KuPS som då första kvarten gått hade 3-0 i skott på mål. Men inget mer.

Det var också KuPS som knep matchens första hörna i den sextonde minuten men Otso Virtanen boxade enkelt bort den. Den andra hörnan kom minuten senare och då var KuPS-anfallet väldigt nära att nicka in ledningsmålet. IFK började inte riktigt lika övertygande som mot HJK i lördags…

Fast ofarliga var man absolut inte och i den nittonde minuten fyrade Diego Assis av en rökare som smet strax utanför KuPS-stolpen. Resten av halvleken gick i skapligt tempo med friska anfall och många skott mot och på mål. Men 0-0 var resultatet då lagen gick till vila. Statistiken gav dock KuPS övertaget med 8-2 i skott mot mål och hela 6-0 i hörnor.

Andra halvleken började med samma manskap på plan som i den första och KuPS fortsatte pressa. Kristian Kojola tog ner en hemmaspelare lite för brutalt och ådrog sig matchens första gula kort vilket betyder avstängning i nästa match. Den påföljande frisparken resulterade i vilt tumult framför IFK-målet men försvaret kunde till sist avvärja. IFK hade stundtals svårt att få till det förlösande spelet och KuPS visade lite mer kraft och kreativitet. Kanske en reaktion på två svaga matcher, den senaste i semifinalen (Finska cupen) mot FC Inter i lördags då KuPS föll trots två man mer på plan.

Från den sextionde minuten och tio minuter framåt var det IFK som skapade mest. I den sextiofjärde minuten gick Amos Ekhalie ut och ersattes av Robin Sid.

Sedan kom frisparksmålet som lär diskuteras vilt framöver. Diego Assis blev fälld strax utanför KuPS straffområde av Sirbiladze och frisparkskungen Petteri Forsell klappade till och bollen gick ribba in med kraft. TV-bildern visade tydligt att bollen var över linjen vid nedslaget (det sprätte granulatkulor runt nedslagsplatsen) men domaren Jari Järvinen missade detta och lät spelet fortsätta till IFK-spelarnas frustration. Inte så konstigt, det var tredje målet som domarna missat denna säsong. Hade målen godkänts hade IFK haft fyra poäng mer.

I den sextionionde minuten varnades Jani Lyyski och i den 81:a fick Diego Assis se det gula kortet. IFK var klart under press. Ett glädjeämne för IFKs vidkommande var att Tommy Wirtanen kom in i den sjuttioåttonde minuten istället för Duarte Tammilehto. Det var första matchen sedan den 8 maj för Wirtanen.

Efter två tilläggsminuter blåstes matchen av och 0-0 blev slutresultatet. Bortsett från IFK-målet som domarna missade var det mest KuPS som skapade chanser denna kväll. Skottstatistiken vanns av KuPS med starka 15-5 och hörnstatistiken med 8-0.

Här kan man läsa mer om matchens olika händelser.

/Jörgen Pettersson