Oavgjort mellan IFK och Ilves

IFK Mariehamn – Ilves 2-2 (0-0)

1.544 personer kom till Wiklöf Holding Arena denna fredagskväll och såg en intensiv och händelserik match som slutade 2-2 efter att Ilves tagit ledningen två gånger.

Hemmalaget IFK visade från den allra första spelminuten att något annat än seger inte borde komma på fråga denna sommarkväll på Wiklöf Holding Arena. Ilves fick lägga sig på försvar och huvuddelen av matchinledningen var klart grönvit. Men fotboll är fotboll…

Den första riktigt farliga chansen kom i den sextonde minuten då det blev rörigt i Ilves straffområde och Brian Span krutade på rätt på målvakten Mika Hilander som avvärjde varpå bollen gick till Robin Sellin som sköt på nytt men träffade en försvarare. Det var oerhört nära ledning.

Minuten senare bjöd Robin Sellin på en soloräd som slutade med att bollen flipprade mellan försvarare och aldrig nådde mål. Sellin var het från start. Efter tjugo minuter hade IFK haft ett halvt dussin hyggliga målchanser men ställningen stod fortfarande 0-0. Trots det massiva IFK-trycket lyckade Ilves skapa en farlighet efter en halvtimmes spel men Andreas Vaikla räddade till hörna.

Det borde varit grönvit ledning men resultattavlan visade 0-0 efter den första halvleken som bäst beskrivs som både fartfylld och underhållande.

Andra halvleken fortsatte som första slutade, med fortsatt press från hemmalagets sida men mot ett Ilves som började komma tillbaka i matchen. Detta resulterade i 0-1 och ledning till bortalaget i den femtioåttonde minuten på ett långskott som hittade rätt upp i Andreas Vaiklas vänstra kryss, snyggt men inte alldeles rättvist.

För att komma tillbaka i matchen gjorde IFK-ledningen det första bytet i den sextioandra minuten: Robin Sid kom in istället för Amos Ekhalie.

Därefter stod spelet och vägde en god stund, nästan så det började kännas lite håglöst. Då slog Anthony Dafaa Clement till med ett av årets snyggaste mål på Wiklöf Holding Arena. Efter ett inkast på Ilves planhalva studsade bollen bort från straffområdet och nådde Dafaa Clement som från tjugofem meter drog på ett lågt och hårt skott som Mika Hilander knappt hann se, 1-1 i den sjuttioförsta minuten. Med drygt tio minuter kvar av matchen kom Brian Span ut och ersatte av Rezgar Amani

I detta skede trodde vi alla att matchen skulle vända till hemmalagets fördel men det blev tvärtom. I den åttionde minuten kom istället måltjuven Ariel Tuco lite för nära IFK-målet och kunde ge Ilves ledningen på nytt. Med tio minuter kvar…

Fast trots att läget var besvärligt gav IFK inte upp. Med tre minuter kvar av ordinarie matchtid klämde Robin Sid till och 2-2 var ett faktum. Läget uppstod efter hårt tryck från IFK:s sida och en boll som läckte ut från Ilvesförsvaret. Därefter hade IFK en boll i stolpen på extratid men närmare än så kom man inte. Matchen slutade 2-2.

Ilves tränare Jarkko Wiss var såklart nöjd efteråt:

– Det var ingen enkel match. Det är en fin poäng att ta med sig hem efter att ha försvarat bra trots att fem spelare som kunde spelat i startelvan var borta.        

IFK-tränaren Peter Lundberg hade lättare att hålla sig för skratt:

– Vi vill vinna hemma och gjorde en bra första halvlek och skapade många chanser men det är ju också viktigt att få utdelning. Vi visade inte tillräckligt hunger i boxen för att skaffa oss ett ledningsmål. Deras ledningsmål kom efter en halvkontring och förändrade matchbilden. Då började vi slarva i passningsspelet. Sedan fick även vi flyt efter 1-1 målet och skapade några lägen. Jag är besviken över att inte vinna. Det är små marginaler och mycket händelserikt.

Nästa match för IFK sker på onsdag då Legia Warszawa kommer till Wiklöf Holding Arena för kvalspel till Champions League!

/Jörgen Pettersson

IFK:s laguppställning:

Andreas Vaikla – Bobbie Friberg Da Cruz, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Aapo Mäenpää – Brian Span, Anthony Dafaa Clement, Gabriel Petrovic, Robbin Sellin – Amos Ekhalie – Aleksei Kangaskolkka.

Avbytare: Marc Nordqvist, Rezgar Amani, Tommy Wirtanen, Robin Sid, Joel Mattsson, Petter Hemming, Joel Karlström.

Borta: Albin Granlund, Philip Mantilla.

Stjärnor

3: Eero Tamminen.

2: Anthone Dafaa Clement.

1: Aapo Mäenpää.