OAVGJORT MOT FC HONKA

Förutsättningarna var enkla inför matchen, storseger för IFK krävdes för att chans på avancemang till kvartsfinal. Matchen börjar positivt för IFK. Redan i den åttonde minuten gör IFK 1-0 genomMuhamed Tehe Olawale. IFK vinner tillbaka bollen utanför Honkas straffområde och Hambo hittar Tehe som kan rulla in bollen förbi Murray i Honka-målet. Efter IFKs ledningsmål så tar Honka över mer av spelet. Först genom en farlig kontring där Kaufmann går omkull i straffområdet när Okoye ger honom en knuff i ryggen, men domaren vinkar avvärjande. 1-1 kommer sen i den nittonde matchminuten efter att Honka arbetat sig genom IFKs mittfält och får till slut fram bollen till Banahene som får på ett hårt, lågt avslut nere vid den vänstra stolproten.

Efter Honkas kvitteringsmål så är matchen spelmässigt jämn, inga farliga chanser åt något håll och mest spel på mittfältet. Båda lagen ser nöjda ut med resultatet och går och väntar på halvtidsvilan. Men så från ingenstans kommer IFKs ledningsmål. Tre Honka-spelare står vid mittplan och kan inte komma överens om vem som ska ta bollen. Då är Tehe påpassligt framme med en tå och kan peta fram bollen till Elias Mastokangas som fri med målvakten chippar in ledningsmålet. IFK går till halvtidsvila med en 2-1 ledning.

När domaren blåser igång andra halvlek så är det Honka som tar tag i taktpinnen. De står för stora delar av bollinnehavet utan att skapa de riktigt farliga chanserna. Det tar en kvart innan IFK jobbar sig in i matchen igen, främst genom fina kontringar, men när sista passen eller avslutet tas så vill det sig inte riktigt. IFK får några hörnor som belöning och närmast mål är Okoye med en nick strax utanför den högra stolpen.

Med tio minuter kvar för IFK sina två första byten, Tehe och Baliso går ut och Tendeng och Mattsson kommer in. De farligaste målchanserna för båda lagen kommer nu. Först är det IFKs tur, Mastokangas serverar Hambo en fin boll i djupet, men Murray kommer ut och gör sig stor och kan rädda Hambos avslut. Honka är sen nära en kvittering, men Tamminen täcker avslutet ut till hörna. IFK ser ut att kunna avgå med seger, men på övertid får Honka en hörna som styrs i mål av Alegria, IFK-spelare ropar på att bollen tar på armen på Alegria, men får inget gehör från domaren. Den resterande övertiden händer det inget och matchen slutar 2-2.

Trots den sena kvitteringen av Honka så var det en väl genomförd match av IFK. Mycket tajtare bakåt än de två tidigare matcherna i cupen och farligare framåt. Tyvärr är cupäventyret över för denna gång. Nu tar vi nya tag mot ligapremiären!

Målskyttar IFK: 8´ Tehe 1-0, 43´ Mastokangas 2-1

Målskyttar FC Honka: 19´ Banahene 1-1, 91´ Alegria 2-2

Varningar IFK: 57´ N. Mäenpää, Svensson, Okoye

Varningar FC Honka:

Domare: Antti Munukka

Laget:

Oskari Forsman

Eero Tamminen – Frankline Okoye – Calle Svensson – Robin Buwalda

Elias Mastokangas (89’ Joel Karlström) -Niilo Mäenpää – Yanga Baliso (79´ Joel Mattsson) – Riku Sjöroos

Vahid Hambo – Muhamed Tehe Olawale (79´ Emile Paul Tendeng)

// John Eriksson