Oavgjort mot FC Inter

FC Inter – IFK Mariehamn 1-1 (0-0)

Den grönvita supportmaskinen var överlägsen i Åbo denna kväll och hördes via Ruutu över hela landet. Men i den riktiga matchen var det inte lika entusiastiskt. Resultatet blev 1-1 vilket i allra högsta grad håller spänningen i ligan vid liv.

Hade matchen gällt vem som äger på läktaren hade det stått 0-9 efter den första halvleken och ännu mer när matchen var över. Så överlägsna var den grönvita supporterskara som tog sig till Åbo denna kväll då FC Inter stod på andra sidan mittlinjen när matchen började. All hjälp behövdes, just den här säsongen har Inter varit en besvärande sten i dojan för IFK som förlorat båda ligamatcherna.

Förutsättningarna var klara redan från början. IFK borde verkligen vinna denna match i Åbo för att skapa lite takhöjd i nedflyttningsstriden. Det var också bortalaget som fick matchens första hörna i den åttonde minuten efter förarbete av Aleksei Kangaskolkka. Mer än oroande blev den aldrig för FC Inter som enkelt rensade undan.

I den femtonde minuten kom det som skulle bli första halvlekens farligaste målchans Mika Mäkitalo kom fri med IFK-keepern Igor Levchenko som täckte och stoppade. Någon minut senare hade IFK:s Kristian Kojola en stolpträff efter spel som gick fram och tillbaka utan att resultera i direkt livsfarliga chanser.

Första halvleken slutade 0-0 på plan men grönvit storseger på läktaren vilket bådade gott inför den andra. I slutet av den första halvleken skadades Joel Mattsson efter att ha gjorts ned av en Interspelare och tvingades byta. Istället kom Robin Sid in på plan inför den andra halvleken.

Trots trycket på läktaren och bra fart i de grönvita benen var det FC Inter som startade den andra halvleken mest övertygande. Albion Andemi gjorde 1-0 efter bara någon minuts spel efter en inbrytning från vänster och ett stenhårt skott som Levchenko inte klarade av utan styrde in i det egna målet.

IFK försökte lyfta spelet och lyckades i någon mån men inte riktigt ända fram. Simon Silverholts stenhårda halvvolley från tre meters håll gick till exempel inte in i mål. Inters Henrik Moisander levererade en reflexräddning som inte ens han själv kan förklara.

I den 66:e minuten kom Keaton Isaksson in istället för Pontus Åsbrink och tio minuter senare kom Thomas Mäkinen in istället för Hamid Coulibaly.

När klockan gick mot åttio minuter kändes rätt mycket lite segt för IFK men då satte Simon Silverholt fart i matchen. Först drog han tre gubbar för att sedan falla och i själva fallet chippa in 1-1 bakom en Moisander som inte trodde sina egna ögon.

Minuten efter kvitteringen fälldes Silverholt strax utanför Inters straffområde och Gabriel Petrovic sköt i muren och ställde till en kalabalik som kunde slutat hur som helst men Inter klarade krisen.

Trots att IFK på alla sätt gjorde livet snärjigt för Inter under slutet av den andra halvleken blev det inte fler mål denna lördagskväll. Det betyder att läget i ligan alltjämt är utomordentligt spännande.

Nästa match är för IFK Mariehamns vidkommande nästa söndag då FC Lahti kommer till Wiklöf Holding Arena. OBS matchstart kl 17.00.

All statistik från kvällens match finns att läsa på den här länken

/Jörgen Pettersson