OAVGJORT I PREMIÄREN

IFK Mariehamn – FC Lahti 0 – 0 (0–0)

Äntligen dags för ligapremiär, och hemma på WHA dessutom! Vad mer kan man begära en solig lördag i april?

IFK kom till spel med en stärkande seger mot Ekenäs i genrepet, vilket även gästande FC Lahti gjorde efter att ha slagit SJK:s akademilag. Lahtis dessutom stärkta av en gammal IFK-bekanting, inlånade Albion Ademi.

Första halvlek

IFK öppnar med pigga ben och redan i den femte matchminuten får Dé en bra målchans som han bicycleta-style cyklar i stolpen efter att Tiainen tar lång tid på sig att få iväg bollen. Minuten senare är det farligt igen då Sjöroos slår ett läckert inlägg mot bortre som Tamminen nickar i burgaveln.

Det är en klassisk premiärmatch publiken får vittna under matchens första 20 minuter, hungriga ben åt båda håll med flera fina försök till uppspel. Det var dock grönvitt som skapade målchanserna och gavs mycket yta på mittplanen att använda till offensiv speluppbyggnad.

Det tog till den 28e minuten innan IFK fick matchens första kvalificerade målchans, Sjöroos vänder bort sin spelare nere vid kortlinjen och spelar in bollen mot Latonen som tyvärr missar över. Latonen får ytterligare en chans minuten senare via en djupledsboll, avslutet är lågt mot vänster stolprot men Tiainen i Lahtis-målet är bra med på noterna. I den 34e minuten får Latonen återigen en fin chans då Tamminen slår ett fint inlägg från vänstersidan men Latonens volley-avslut går tyvärr över.

Firma Dé-Sjöroos hinner med att skapa ytterligare en målchans i slutminuterna efter en kontring, men inspelet från Dé är för hårt för att Sjöroos ska lyckas styra bollen mot mål. En underhållande första halvlek som emellanåt verkade innehålla lika många grönvita målchanser som matchminuter.

Andra halvlek

Det var FC Lahti som tog tag i taktpinnen under inledningen av den andra halvleken, dock utan att skapa några desto större målchanser. IFK visade flera gånger upp, i likhet med hela den första halvleken, ett lugnt och sansat försvarsspel.

I den 57e minuten skapar IFK en riktigt fin målchans där Sjöroos drar iväg i djupled och spelar in bollen snett bak till Baliso som har drömläge för avslut, avslutet är dock inte 100-procentigt och Tiainen i Lahtis-buren har inga större problem med att parera. Överlag innehöll inte de första tjugo minuterna av den andra halvleken lika många målchanser som den första.

I den 68e matchminuten gjorde IFK första bytet för dagen då Riku Sjöroos gick ut efter en fin insats på högerkanten, och han ersattes av Vahid Hambo. Minuterna senare får Elmo Henriksson visa vad han går för då Lahtis vid Ademi får till ett långt inlägg från högerkanten, men Zeqiri lyckas inte överlista Henriksson.

I den 75e minuten blir IFK tio man på planen efter att Tamminen får sitt andra gula kort för dagen, och visas ut efter en sen glidtackling. Tamminens utvisning leder till ett snabbt byte för IFK, Latonen byts ut till förmån för hemvändaren Robin Sid!

Den andra halvleken får ett litet uppsving tempomässigt efter Tamminens utvisning då IFK tvingas till allt mera försvarsspel. Lahti får dock inte riktigt till den sista sparken och sista passningen samtidigt som IFK inte trummar på sitt solida försvarsspel. Med två minuter kvar av ordinarie matchtid gjorde IFK sitt tredje byte för dagen då Baliso ersattes av Oscar Wiklöf. Som brukligt när ett lag är en man mindre och det står oavgjort på resultattavlan blir de sista minuterna pulshöjande, men när domare Hämäläinen blåser av dagens drabbning kan man inget annat än att konstatera att en bra fotbollsmatch är till ända där IFK gjorde sig förtjänt av mera än ett poäng.

/Niclas Lundberg

Målskyttar: -

Varningar IFK: Tamminen, Sumusalo, Tamminen (andra gula, utvisning), Dé

Varningar Lahti: Pirttijoki, Virta, Geoffrey, Ademi

Domare: Oskari Hämäläinen

Laget:

Henriksson – Lahti – Abubakari – Sjöroos – Dé – Coubronne – Latonen – Baliso – Tamminen – Sumusalo – Nissinen

Avbytare:

Fillion – Mensah – Kahnberg – Sid (78) – Wiklöf (89)– Felipe – Hambo (68)