Oavgjort i svenskderbyt

IFK Mariehamn – VPS 1-1 (1-0)

Årets första svenskderby mellan hemmalaget IFK Mariehamn och gästande VPS slutade 1-1 inför 1.013 åskådare.

Det var ett annorlunda IFK som ställde upp till match denna soliga Valborgsmässooafton då VPS från Vasa kom på besök till Wiklöf Holding Arena. IFK-kaptenen Jani Lyyski insjuknade i feber vilket öppnade dörren för hemmasonen Joel Mattsson som för första gången ingick i startelvan i Veikkausliiga. Han tog plats på högermittfältet medan Tommy Wirtanen blev försvarare till höger tillsammans med Bobbie Friberg da Cruz, Kristian Kojola och Aapo Mäenpää.  Kaptensbindeln tog Kristian Kojola hand om i Lyyskis frånvaro.

Första näramålet-upplevelsen kom efter en kvart då VPS’ Joonas Vahtera efter en försvarsmiss i IFK plötsligt stod fri framför målvakten Andreas Vaikla. Tiden blev något för kort för ett riktigt välplacerat skott men Vaikla tvingades ändå tänja sig rejält för att peta ut bollen till matchens första hörna som slutade utan värre farligheter.

Första delen av halvleken gick mest ut på positionering och halvhyggliga anfall som sällan blev riktigt farliga. Närmast var Robbin Sellin som i den tjugofemte minuten efter en offensiv, regisserad av Bobbie Friberg da Cruz, pressade fram IFK:s första hörna som inte heller blev särskilt hotfull.

Den matchbilden stod sig i stort sett halvleken ut. Inget av lagen gjorde några värre offensiva satsningar och mycket tydde på en 0-0-lösning. Men i den fyrtioandra minuten kom det förlösande anfallet, en snygg hörna och en välriktad nick. Hörnläggaren Phillip Sparrdal Mantilla hittade Kristian Kojola inne i straffområdet. Stor och stark och träffsäker skallade Kristian Kojola ner bollen i VPS-målvakten Meerits Markos vänstra stolprot och 1-0 var ett faktum.

Den andra halvleken började med samma manskap på plan men med ny inställning från VPS sida och redan i den fyrtionionde minuten kvitterade bortalaget efter en serie olyckliga omständigheter som slutade med att Gabriel Petrovic varnades efter att ha fällt Joonas Vahtera. VPS’ nuvarande (och IFK:s tidigare) frisparksspecialist Sebastian Strandvall fick därmed läge från tjugotvå meter med vinden i ryggen och Strandvall gjorde inget misstag, bollen dök efter muren och gick stolpe in bakom en maktlös Andreas Vaikla, 1-1.

I den sextiosjätte minuten gjorde IFK-bänken sitt första byte då Lucky Mkosana ersatte Amos Ekhalie och bara en minut senare var kaoset totalt. Brian Span spelades fri, blev neddragen av VPS-målvakten Meerits Marko varpå domaren Petri Viljanen pekade på straffpunkten. Fast efter en stund ändrade sig Viljanen och dömde hörna istället vilket publiken inte var så värst imponerad av…

IFK flyttade fram spelet under den sista delen av halvleken och med en kvart kvar var Joel Mattsson nära att nicka in ett ledningsmål på Tommy Wirtanens inlägg men Marko Meerits stod rätt och klistrade.

I den sjuttioåttonde minuten gjorde IFK sitt andra byte då Tommy Wirtanen kom ut och ersattes av Anthony Dafaa Clement och med sex minuter kvar av matchen kom Rezgar Amani in istället för Joel Mattsson.

Det var match ända in i kaklet och i matchens absolut sista minut fick IFK frispark från strax utanför VPS straffområde men Robbin Sellin fick inte till det utan lade bollen rätt i famnen på VPS-keepern. Matchen slutade 1-1.

Detaljerna från matchen hittar man på den här länken

VPS-tränaren Petri Vuorinen var nöjd med en poäng:

– Vi kommer hit mot finska mästarna på hemmaplan och lyckas spela vårt egen fotboll, trots att Göran Djupsund inte trodde det. Tack för den moroten! Grattis till alla de som skött gräsmattan. Den var bra. Vi lyckades eliminera IFK:s snabba anfall. I andra tappade vi bollen några onödiga gånger, det var säkert en ganska roliga publikmatch. Vi är nöjda med poängen.

IFK-tränaren Peter Lundberg får för tredje matchen i följd nöja sig med 1-1:

– Det var en jämn första halvlek där vi hade lyckan att få med oss ett mål in i halvtidsvilan. I andra halvlek var det rätt öppet och det kunde slutat hur som helst. Jag är besviken över att få bara ett poäng hemma men man får vad man förtjänar.

Straffsituationen?

– Svårt att säga.

Gabriel Petrovic i hemmalaget fick tre stjärnor, Joel Mattsson två och bortalagets kapten Veli Lampi en stjärna.

/Jörgen Pettersson