Oavgjort i toppmötet

IFK Mariehamn: Walter Viitala – Philip Mantilla, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg Da Cruz – Brian Span, Anthony Dafaa Clement, Gabriel Petrovic, Robin Sid – Dever Orgill, Diego Assis.

Avbytare: Marc Nordqvist, Aleksei Kangaskolkka, Amos Ekhalie, Tommy Wirtanen, Josef Ibrahim, Thomas Mäkinen Joel Mattsson.

IFK Mariehamn-HJK 0-0 (0-0)

Efter nittio intensiva fotbollsminuter var det fortfarande omöjligt att utse en vinnare i dagens toppmöte mellan IFK och HJK. Slutresultatet blev 0-0 men matchen var högintensiv mellan två välspelande lag.

Det var en perfekt kväll för fotbollsfest i Mariehamn. En lätt nordan och enstaka stackmoln på himlen. 1.188 personer i publiken varav 38 inresta HJK-supportrar. Förväntningarna var höga, IFK-HJK är normalt sevärda tillställningar. Så blev det också i dag.

Efter bara två minuter satte hemmalaget IFK Mariehamn tonen. Först avlossade Brian Span ett lågt hårt skott som målvakten Thomas Dähne klistrade framför fötterna på framrusande Diego Assis. Minuten efter kom ytterligare ett skott mot mål av Dever Orgill och i den femte minuten var det Diego Assis tur att missa ett i det närmaste friläge i en komplicerad situation framför mål. Returen gick till Brian Span som inte fick till nicken. Det hade kunnat vara hemmaledning men det stod 0-0.

HJK är hur som helst aldrig att leka med. IFK hade fullt upp med spjutspetsarna Atom och Morales men tvingades också hantera en rad andra måltjuvar. I den tionde minuten slank en frisparksprojektil från Nikolai Alho ur IFK-keepern Walter Viitalas händer och resulterade i matchens första hörna, till HJK. Spelet fortsatte böljande. Som ofta när IFK möter HJK var det högdramatiskt och båda målvakterna fick jobba hårt. Walter Viitala till exempel som i den trettionde minuten tvingades till en ny jätteräddning på en ny kanon från Nikolai Alho som i situationen efteråt fällde Diego Assis och drog på sig matchens första gula kort. På många sätt påminde den första delen av första halvleken, för IFK:s vidkommande, om matchen mot FC Lahti med kreativa framspel, farliga chanser – men inga mål.

I den trettioåttonde minuten kom den dittills farligaste chansen som gick till HJK. Efter ett bra framspel och en frisparkssituation som domaren valde fördelsregeln i kom bollen via målsprutan Morelos (med fyra mål i bagaget i år) förbi Walter Viitala och till sist i stolpen och tillbaka till Viitala. Sucken av lättnad på Wikklöf Holding Arena hördes ända till Helsingfors.

Så där höll det på. När lagen gick till vila efter en mållös första halvlek hade HJK vunnit skottstatistiken med 9-6 och hörnorna med 5-2 och hade mot slutet av de fyrtiofem minuterna kopplat ett svagt men märkbart grepp mot hemmalaget.

Det förtjänar en kommentar: I HJK:s lag var det bara två spelare som spelade 120 minuter i cupmatchen mot AC Kajaani. I IFK:s öppningselva fanns sju spelare som var med i hela förlustmatchen mot FC Lahti. Det säger ganska mycket om skillnaden i bredd mellan lagen.

Andra halvleken började som den första slutade, med anfallsförsök åt båda håll med viss övervikt från HJK:s sida. Men IFK gav sig inte och fick i den femtiotredje minuten sånär till det efter en framryckning på högerflanken av Dever Orgill och ett hårt skott in mot mål där Robin Sid kom femton centimeter för sent för att stöta in ett ledningsmål.

Strax efteråt var det dags för en ny hörna för IFK där Gabriel Petrovic träffade huvudet på lagkaptenen Jani Lyyski som nickade en bit utanför. I den sextionde minuten kom Josef Ibrahim istället för Robin Sid i ett som man får betrakta som offensivt byte. Det började bra. Josef fick tag i bollen på mittplan, drev förbi några spelare, fälldes nästan och fick en frispark istället för det friläge som han hade chansen att springa till sig.

I den sjuttionde minuten brände till på nytt. Först en frisparksvariant bara centimetrar utanför IFK:s straffområde som hårtskjutande Nikolai Alho tog hand om. Bollen studsade i några ben och landade hos Morelos som krutade på från nära håll mot Walter Viitala som parerade med en benparad av världsklass.

IFK-anfallet efteråt slutade med en komplicerad situation hos Thomas Dähne. Många trodde IFK tog ledningen sedan Dähne typ tappat bollen men domaren Jari Järvinen ansåg annorlunda, blåste av för frispark och gav Brian Span gult kort. Från läktarplats var det inte alldeles enkelt att begripa den situationen.

Mer skulle det bli. I den åttioandra minuten var det Josef Ibrahim som från snäv vinkel drog till en kanon som svedde Thomas Dähnes vänstra kryss.

En av matchens allra sista chanser gick till IFK efter en frispark tjugofem meter från HJK-målet. Gabriel Petrovic hoppade över bollen och Josef Ibrahim sköt välplacerat men Thomas Dähne lyckades slänga sig och parera.

Mot slutet av matchen var det IFK:s offensiv som var tydligast och hemmalaget närmast seger. Men mål blev det inte på Wiklöf Holding Arena denna dag. Matchen slutade 0-0 och HJK är alltjämt obesegrat i ligaledning med IFK Mariehamn på andraplats.

IFK:s följande match är borta mot Ilves på fredag. Sedan kommer PK-35 till Mariehamn den 4 maj.

HJK:s tränare Mika Lehkosuo var nöjd med en pinne i bagaget hem till Helsingfors:

– Hårt och jämnt. Båda lagen hade flera målchanser. Båda anföll friskt och försvarade sig bra med två bra målvakter som gjorde bra insatser. Det är alltid svårt att komma till Mariehamn.

IFK:s tränare Peter Lundberg:

– Vi hade många chanser till att börja med och problem med deras omställningar. Vi drog på oss lite för många hörnor och frisparkar. Det pratade vi om i halvtid och fick bättre fason på det i andra halvlek. Det sista klöset saknades när det gällde att verkligen göra mål.

/Jörgen Pettersson

IS-stjärnor

3 stjärnor: Walter Viitala.

2 stjärnor: Tanaka ”Atom” Atomu.

1 stjärna: Gabriel Petrovic.

Här kan man se fler detaljer från dagens match.