Obesegrat IFK mot liganykomling

Det är ett IFK Mariehamn helt utan förluster som tar emot FC KTP på Wiklöf Holding Arena på fredag kl 18.30. Med nio poäng, efter två segrar och tre oavgjorda matcher, återfinns IFK på en fjärdeplats i ligan. IFK är storfavoriter enligt Veikkaus. Hemmaseger ger 1,7 gånger pengarna medan en bortadito ger 4,6 gånger insatsen. Nu behöver sådana odds inte betyda något men en slags fingervisning ger såklart siffrorna och IFK Mariehamn är de facto obesegrat i årets liga och har spelat stabilt bakåt men lite trubbigt framåt. Når båda delarna börjar fungera är stordåd att vänta!

Efter senaste hemmamatchen (1-1 mot KuPS) är det oklart om Bobbi Friberg Da Cruz och Dever Orgill kan spela. Båda tvingades utgå till följd av skador och har behandlats under veckan. Chanserna är dock skapliga för att Dever Orgill ska kunna spela. Rehabiliteringen av långtidsskadade Aleksei Kangaskolkka och Petteri Forsell fortsätter men det är än så länge för tidigt att slå fast när duon kan vara tillbaka.

IFK-tränare Pekka Lyyski ser fram mot matchen och flaggar för en spännande tillställning:

”Vi möter ett lag med gott självförtroende. De dominerade division ett i fjol och har startat hyggligt i år. De är ett aggressivt och löpstarkt lag som också har en bra passningsnivå. De ger inte bort något gratis och har till exempel pressat HJK i årets liga. I laget finns också en central mittfältare i lagkaptenen Valeri Minkenen som gjorde mål senast mot VPS.”

Efter fredagens match mot FC KTP väntar den stora drabbningen i Helsingfors på Kristi Himmelfärdsdagen (på torsdag). Dit väntas hundratals IFK-supportrar åka. Nästa hemmamatch är söndagen den 17 maj kl 17.00 mot en annan nykomling, Ilves.

FC KTP kommer till Wiklöf Holding Arena med en 3-2 seger mot VPS i bagaget. Ligastarten har i övrigt varit lite hit och dit med en seger, två förluster och två oavgjorda matcher och för närvarande en sjundeplats. Det finns säkert flera skäl till det men det spelar så klart roll att den egna planen som är på gång att få konstgräs ännu ej är klar. Hemmamatcherna har därför spelats i Anjalankoski.

Bland de mer namnstarka spelarna i bortalaget finns tidigare IFK:arna Sasha Anttilainen och Tamás Gruborovics. De kommer närmast från MyPa respektive FC Inter. Om de verkligen deltar är osäkert då denna text skrivs. Båda skadades i samband med segermatchen mot VPS i söndags. Gruborovics, 30, hör till veteranerna i Veikkausliiga med 240 ligamatcher i fem olika ligalag innan den här säsongen startade.

Dessutom finns Niko Ikävalko i truppen, han har tidigare spelat i ligan för IFK. Övriga starka spelare är Nosh A Lody och Ilari Äijälä som kom från MyPa respektive FC Honka i fjol.

FC KTPs väg till ligan var gastkramande. Först var man i det närmaste klara med bara två matcher kvar att spela i division ett. I sista omgången gick sedan Helsingfors IFK förbi och tog ligaplatsen. FC KTP får ändå vara med i år då man ersatte FC Honka som missade licensen till följd av ekonomiskt trångmål. Detta är lite ödets ironi då KooTeePee (det tidigare reservlaget) tidigare degraderades från ligan till följd av svaga finanser.

/Jörgen Pettersson