Ödesmatch väntar i Lahtis

På söndag är fotboll som allra bäst! Det råder skarpt läge och det enda som räknas är seger. IFK åker till Lahtis för att på stadens fotbollsstadion för första gången i år möta hemmalaget FC Lahti. Allt står på spel. Segraren går vidare till det övre slutspelet medan förloraren får stanna i den nedre. Om det skulle bli oavgjort är det svårare att säga vad som händer innan lördagens matcher har spelats.

I IFK:s trupp till söndagens match är alla med utom Daja Sjölund som fått ett gult kort för mycket och är avstängd samt skadade Aristote ”Totti” Mboma och Aaapo Mäenpää. 

Av statistik lär man sig såklart ingenting men det kan ändå vara intressant på något platoniskt vis.

FC Lahti har spelat tio hemmamatcher i årets liga på Lahden Stadion i Finlands åttonde största stad med 120.000 invånare. Av dessa matcher har man förlorat bara en, med 1-2 mot RoPS den 18 juni. Fyra matcher har slutat med seger medan det resulterat i oavgjort vid fem tillfällen. Lahtis är en idrottsstad och publiksiffrorna är starka med ett medeltal på 1.900 åskådare per match. På söndag är sommarens nyförvärv Brent Lepistu avstängd men det finns gott om starka spelare kvar; till exempel ”Josu” Currais och Assehnoun samt Mikko Hauhia som spelat närmare 400 ligamatcher!

IFK Mariehamn har spelat tio bortamatcher i årets liga och redovisar fyra segrar, tre oavgjorda och tre förluster. Allt kan alltså hända. Lagen har mötts bara en gång i ligan, i Mariehamn, och då vann Lahtis med 1-0 efter ett översnöpligt mål i matchens allra sista minut av Gael Junior Etock. I Finlands Cup spelade lagen två gånger och IFK vann bägge gånger.

Lahtis är en helt finskspråkig stad som alltid befunnit sig i första vågen när det gäller idrottsliga investeringar. Här finns landets kanske främsta vintersportanläggningar och här byggdes redan 1980 landets första stora inomhusarena med konstgräs för fotboll. Bland stadens stora namn märks fotbollsikonen Jari Litmanen, backhopparen Janne Ahonen, hockeystjärnan Kari Eloranta, svenske rapparen Markoolio och Finlands president efter kriget Juho Kusti Paasikivi, som tog över efter marskalken Mannerheim och lämnade vidare till Kekkonen. Bland de stora arbetsgivarna finns förutom Lahtis stad även Isku-Yhtymä, Hartwall, Fazer, Stora Enso och UPM-Kymmene.

Matchen kan ses på Ruutu, matchstart söndag kl 17.00.

/Jörgen Pettersson