OMGÅNG 5 I FINLANDS CUP PÅ ONSDAG

Just hemkomna från Seinäjokiresan är det i morgon kväll åter dags för Hela Ålands Fotbollslag att inackordera sig på Viking Lines nattfartyg som tar laget från Mariehamn till Helsingfors när det vankas match i den femte omgången av Finlands Cup på onsdagskvällen. För motståndet står Esbolaget EPS, dvs Espoon Palloseura, vars A-lag huserar i div 2 och vars arena heter Espoonlahden Urheilupuistos konstgräsbeklädda plan där matchen spelas.

EPS, som bildades 1970, är en av Finlands största föreningar inom juniorfotbollen och har ca 1 500 aktiva juniorspelare i sitt led som med hjälp av 17 heltidsanställda personer, varav 13 är tränare, driver sin ungdomsverksamhet både på dam och herrsidan från fem års ålder och uppåt. Som 13-åring flyttade numera Glasgow Rangers och finska landslagets Glen Kamara från klubben till England och är därmed klubbens mest kända spelare genom tiderna. I förra veckan spelade han 90´ minuter när Rangers förlorade Europa League finalen mot Eintracht Frankfurt efter straffar.

Representationslaget har inlett årets seriespel med 3 vinster och en oavgjord och med målskillnaden 5 – 1 där VJS, KaaPo, HJS och nu senast FC Jazz stått för motståndet. Lagets skyttekung för året är 26-årige Aleksi Hollmen – egen produkt såklart – som på egen hand gjort 4 mål i öppningen av årets seriespel (han saknades i laguppställningen i helgens 1-1 match mot FC Jazz) - någonting för IFK att se upp för, alltså. Noterbart annars är att i EPS trupp finns även fyra spelare med japanskt medborgarskap.

För Grönvitts del är detta den tredje bortamatchen på raken (Ilves och SJK tidigare) och man kommer till spel med två tunga 0-1 förluster i bagaget. Betydligt bättre har det gått i cupen då man i den tredje omgången besegrade Pargas IF med 3-0 och i den fjärde omgången FC Åland med hela 6-0.

- Vi har all respekt för motståndet och vet hur svåra såna här cupmatcher kan vara. För våra motståndare är detta en verklig stormatch när man får möta ett ligalag på sin egen hemmaplan inför sina egna supporters och sådant kan ge mycket extra energi till spelarna i laget. Men vi är väl förberedda och vi skall göra allt vi kan för att IFK Mariehamn skall avancera till den sjätte omgången där 16 lag är kvar i årets Finlands Cup. Där hör definitivt IFK hemma, säger IFK bossen Daniel Norrmén, inför matchen.

Matchen spelas alltså på Espoonlahden Urheilupuisto i Esbo nu på onsdag och har avspark kl.18.30

Den visas även på storbild i Restaurang Grönvitt på Wiklöf Holding Arena där den traditionella gräddstuvade pytt-i-pannan med dryck serveras från kl.17.30.

Matchen kan också ses på betalkanalen Ruutu+.

 

//Sune Eriksson