Ordförande har ordet

Hej alla

Efter en sommarpaus är vi nu tillbaka med ordförande har ordet. Vi har när det här skrivs spelat drygt två tredjedelar av Veikkausliga-säsongen. Det är självklart så att både lagets prestation och tabellplacering hittills är en besvikelse. För att säkerställa fortsatt spel på högsta nivå beslöt styrelsen i augusti att gå över redan fastslagen budget och förstärka truppen med tre spelare. Vi tog in Igor Levchenko som målvakt, Hamed Coulibaly som försvarare och Keaton Isaksson som en offensiv kraft och hoppas förstås att det ska räcka för att vända den negativa trenden. Att vår egen målvakt Marc Nordqvist dessutom fick chansen att pröva vingarna i Norge ser vi också som positivt.

I det här sammanhanget vill jag rikta ett stort tack till Peter Pussinen som helt på eget initiativ startade en insamling för att hjälpa till med finansieringen av en förstärkning av laget. Förutom att de insamlade medlen är välkomna värmer det också rejält när enskilda fans tar initiativ för att hjälpa klubben. Lite av samma karaktär som när våra fans hjälpte till att bygga extra läktare inför den avgörande matchen i oktober 2016. Fantastiska insatser båda två och bra exempel på hur viktiga fansen är för en liten fotbollsklubb!

Den första tiden koncentrerade sig nya styrelsen på sociala media och relationer med GMM och fans. Allt med syfte att öka interaktionen, skapa intresse för klubben och i slutändan förstås locka en större och aktivare publik. Vi har genomfört en hel del aktiviteter och kan säkert ännu förbättra det vi gör. När vi nu glider över mot höst är det mera långsiktiga frågor som dominerar agendan, dels ekonomin och dels hur och med vem vi samarbetar gällande det sportsliga på Åland, dvs farmaravtal och samarbete på juniorsidan.

Jag tänkte här fokusera på de möjligen tråkiga men för klubben helt avgörande ekonomiska frågorna. Vi kan tycka vad vi vill - men för att lyckas sportsligt är ekonomin av helt avgörande betydelse. I Finland, Sverige och övriga länder finns det ett mycket starkt samband mellan ekonomiska resurser och sportslig framgång. Inte så att den rikaste klubben alltid vinner men sett över tid oftast. HJK i Finland, Malmö i Sverige och storklubbarna Real Madrid och Barcelona i Spanien till exempel.

IFK Mariehamn är en lite klubb verksam på en liten ort och ekonomin kommer säkert alltid att vara en utmaning. Speciellt om vi vill uppnå vår målsättning om att vara ett stabilt ligalag. Om vi förenklar kraftigt ser vår ekonomi ett normalår ut ungefär så här

Intäkter 1.000.000 euro
Kostnader 1.200.000 euro
Årligt underskott 200.000 euro

Med ett normalt år menar vi ett år då vi inte har extra intäkter från Europaspel eller större spelarförsäljningar. Vår största utmaning är därmed hur vi långsiktigt ska klara oss i en situation där verksamheten kostar 200.000-250.000 euro mera än vi tjänar. Vi får nog anledning att återkomma i ärendet...

Vi vill vara NÄRMARE, MERA och ÖPPNARE!

Bästa fotbollshälsningar

Dan Mikkola
Styrelseordförande IFK Mariehamn Ab
Telefon +358-50-5244123
Dan.mikkola@godbyshipping.fi