Ordförande har ordet

Bästa fotbollsvänner

Veikkausliiga 2018 är färdigspelat och avslutningssupén med traditionella prisutdelningar är avklarad.

Det är inget att hymla om, både resultat- och prestationsmässigt var säsongen 2018 en besvikelse. Orsakerna får de mera fotbollskunniga återkomma till men en tiondeplats är klart under styrelsens målsättning som är att vara ett stabilt ligalag på övre halvan av tabellen, dvs bland de sex bästa.

Samtidigt som vi är besvikna ska vi ha den stora bilden klar för oss: elitidrott är tufft, ibland lyckas man och ibland inte, exakt vad det beror på kan vara svårt att sätta fingret på. Säsongen 2016 överpresterade IFK Mariehamn och vann ligan, i år underpresterade vi och kom tia. Sådan är toppidrotten.

Efter säsongen 2018 är den goda nyheten att vi även 2019 spelar fotboll i Finlands högsta serie. Nu gäller det att titta framåt, kavla upp ärmarna och göra jobbet inför nästa säsong. Arbetet med spelartruppen är i full gång och redan nu kan vi konstatera att vissa spelare lämnar oss och andra kommer till. Gällande spelartruppen är arbetsfördelningen följande

Styrelsen fastslår budget där det överlägset största beloppet är spelarlöner
Peter Mattsson och Peter ”Lundis” Lundberg & co ansvarar för anskaffning av spelare inom ramen för fastslagen budget

Bortsett från budget har styrelsen alltså ingen direkt inblandning i utformning av truppen 2019. Det som styrelsen däremot kan och ska jobba med är de långsiktiga förutsättningarna för att ha en så bra trupp som möjligt, det vill säga ekonomin och tillgången på ur den egna juniorverksamheten utvecklade spelare. Ekonomin är självklart alltid en utmaning. Mycket förenklat kan man säga att IFK Mariehamn ett normalår har inkomster om ca en miljon euro och gör en förlust om 200-250.000 euro. Med ett normalår menar jag ett år då vi inte spelar i Europa eller har någon större spelarförsäljning.

Med säsongerna 2018 och 2019 utan Europaspel börjar alltså ekonomin igen bli ett konkret problem. Här har styrelse och ledning mycket jobb att göra.

IFK Mariehamn har idag en mycket fin juniorverksamhet med 550 aktiva spelare, både flickor och pojkar. Dem måste vi ta hand om på bästa möjliga sätt så att vi får upp flera spelare till elitnivå samtidigt som vi självklart behåller rollen som en breddförening öppen för alla. Vi måste också bli bättre på att ta hand om de unga spelare vi redan har i A-laget så att de stannar kvar och fortsätter spela fotboll.

För fotbollens utveckling på lång sikt på Åland är förmodligen det viktigaste en större samsyn och gemensam målsättning. Vi är inte så många på Åland och fotbollen har inte massor av pengar. Men vilja och kunnande är ofta lika viktigt som de mera fysiska förutsättningarna. Vårt nyligen inledda samarbete med Jomala ser jag som ett mycket viktigt första steg. Vi har ett farmaravtal på A-lagssidan och ett separat avtal om samarbete på juniorsidan. Bland IFK Mariehamns 550 juniorer och Jomalas 220 finns det helt klart mycket talang att utveckla. Det måste vi lyckas med. Och samarbetet med Jomala innebär absolut inte några murar mot övriga klubbar på Åland. Vi är hela Ålands lag!

Väl mött på Wiklöf Holding Arena 2019.

Vi vill vara NÄRMARE, MERA och ÖPPNARE!

Bästa fotbollshälsningar
Dan Mikkola
Styrelseordförande IFK Mariehamn Ab
Telefon +358-50-5244123
Dan.mikkola@godbyshipping.fi