Ordförande har ordet

Bästa fotbollsvänner

Vi har lämnat det i många avseenden tråkiga 2020 bakom oss och ser nu med tillförsikt fram emot fotbollssäsongen 2021.

IFK Mariehamns A-lag började träna måndagen den 4 januari, vi har när detta skrivs spelat två träningsmatcher och schemat både för Finlands cup och Veikkausligan är spikade.

Veikkausligan inleds med tuffaste tänkbara motstånd, hemmapremiär mot fjolårets vinnare HJK lördagen den 10 april kl 1700. Vi hoppas förstås att vårens ankomst och vaccinering gör att vi då kan ha publik på Wiklöf Holding Arena och att organiserade supporterresor kan ordnas. Ligaprogrammet ser bra ut, grundseriens 22 matcher är spridda över april-september vilket ger en jämn rytm och tid för återhämtning och träning mellan matcherna. Våra hemmamatcher spelas - bortsett från de två första - söndagar kl 1830. Bland bortamatcherna är årets godbit den mot HJK lördagen den 14 augusti. Perfekt för supporterresa och turism i huvudstaden. I Helsingforsregionen spelar vi också fredag 16 april mot HIFK och måndag 3 maj mot Honka. Korta resor och i anslutning till helg alltså. Även bortamötet mot Inter är bra ur ett supporterperspektiv: söndag 25 juli kl 1800 så att man hinner hem med Viking Grace.

Om resor inte är möjliga kan du se matcherna i Finlands cup och Veikkausligan via betalkanalen Ruutu. Tanken är att även i år visa bortamatcherna på storbildsskärm på Wiklöf Holding Arena. Våra träningsmatcher på hemmaplan har vi i år testat att live-sända med hjälp av vår mediasponsor Ålandstidningen. Vi direktrapporterar fortsättningsvis alla våra matcher på Twitter. Gör som drygt 4500 andra och följ oss, på Twitter heter vi @IFKMariehamn!

Ledarstaben är oförändrad i och med att Lukas,”Ahna”, Nils och Johan fortsätter. Gott så – kontinuitet och långsiktighet är viktigt på ledarsidan. Pekka Lyyski var huvudtränare 2003-2015 eller tretton år medan Peter ”Lundis Lundberg var huvudtränare 2016-2019 eller fyra år.

På spelarsidan är det igen mycket nytt, vi har hittills presenterat tio nyförvärv och litar på att klubbdirektör Mattsson ännu har några äss i rockärmen. Ungt, snabbt och hungrigt är ord som jag redan tidigare använt för att beskriva truppen och de orden tror jag vi kan använda även i år.

Albion Ademi kommer förstås många av oss att sakna på Wiklöf Holding Arena men försäljningen är ekonomiskt mycket viktig och säkerställer ekonomin för säsongen. Djurgården har gott rykte gällande att sälja spelare vidare till större klubbar och vi hoppas självklart att Ademi fortsätter utvecklas, får speltid och förhoppningsvis med tiden går vidare ut i fotbollsvärlden.

Med IFK-ögon är det också glädjande att Joel Mattsson kommit tillbaka till moderklubben och att Oscar Wiklöf visat framfötterna och fått ett A-lagskontrakt. I och med att Marc Nordqvist och Joel Karlström fortsätter har vi i år fyra egenutvecklade spelare i truppen. Den på lång sikt kanske viktigaste nyheten är att IFK Mariehamn nu igen har ett P20-lag (A-juniorer). Det är avgörande för att vi ska kunna erbjuda våra unga lovande spelare en så bra utvecklingsmiljö som möjligt: från juniorfotbollen vidare till klubbens P17- och P20-lag där vi samarbetar med både FC Åland och Jomala IK. Förhoppningsvis får vi på lång sikt flera egna spelare i vårt eget A-lag.

Vi vill vara NÄRMARE, MERA och ÖPPNARE!

Dan Mikkola                                                                                     
Styrelseordförande
Telefon +358-50-5244123                                                                 
Dan.mikkola@godbyshipping.fi