Ordförande har ordet

Bästa fotbollsvänner

När du läser det här har IFK Mariehamn just inlett Veikkausligan.

Mycket är ännu oklart gällande fotbollssäsong 2021. Coronapandemin berör oss alla och kommer högst sannolikt även under resten av året att begränsa vad vi kan, får och vill göra. Det gillar vi förstås inte men vi får trots allt vara ödmjuka inför att vi har att göra med en världsomspännande pandemi som överträffar det mesta sedan spanska sjukan 1918.

Hälsa och välbefinnande först alltså. Liksom förra året kommer publikens, spelarnas och andra berördas hälsa att prioriteras högst. Det betyder att vi under säsongen har olika slag av begränsningar och skyddsåtgärder på Wiklöf Holding Arena. Matcher utan publik, matcher med begränsad publik, masker, distansering, hygien och sunt förnuft gällande att stanna hemma vid minsta symptom. Coronaläget avgör hur det blir.

Därefter är målet förstås att spela hela serien, dvs 22 matcher grundserie plus 5 matcher slutspel. Det här är viktigt för alla klubbar, fansen och den stora fotbollsintresserade allmänheten. Förra året avbröts Veikkausligan efter 22 omgångar.

Bortamatcherna hoppas vi – om det blir tillåtet – lockar till supporterresor. Har du inte möjlighet att resa sänds de även i år på www.ruutu.fi samt visas om det är tillåtet på storbildsskärm på Wiklöf Holding Arena. Och du vet väl att vi direktrapporterar alla våra matcher på Twitter?

IFK Mariehamn gör i år en större och mera strukturerad satsning på att få fram och utveckla egna fotbollstalanger. Satsningen har flera beståndsdelar

Fyra egenutvecklade spelare i A-lagstruppen: Marc Nordqvist, Joel Mattsson, Joel Karlström och Oscar Wiklöf.

Ungdomsavtal med 2003-födda Elia Hagström och Melvin Kahnberg vilket innebär att de är tillgängliga för IFK:s ligalag.

Vi har säsongen 2021 efter några års paus igen ett P20-lag som kommer att spela i det finska seriesystemet samt fortsättningsvis ett P17-lag.

P20-laget tränas av Daniel Norrmén och Rezgar Amani vilket ger en naturlig koppling både till A-laget och FC Åland.

Farmaravtal med FC Åland på A-lagssidan och samarbete med Jomala IK på juniorsidan. Hela Ålands lag alltså!

Det här är avgörande för att vi ska kunna erbjuda våra unga spelare en så bra utvecklingsmiljö som möjligt: från juniorfotbollen vidare till klubbens P20 och P17 lag och sedan förhoppningsvis A-laget.

Truppen då? Liksom föregående år är det många nya ansikten. Även i år med betoning på unga och hungriga spelare kompletterat med några riktigt meriterade och rutinerade rävar. Det ska bli mycket spännande att se vad Lukas & co får ut av årets trupp!

En grupp supportrar håller på och bildar en ny supporterklubb Grönvitt. Gå med, hjälp till och stöd ditt lag på alla sätt du kan. På hemmamatcher, bortamatcher och hela tiden däremellan. Vi behöver den tolfte spelaren. Tillsammans tar vi oss ut i Europa!

Vi vill vara NÄRMARE, MERA och ÖPPNARE!

Dan Mikkola
Styrelseordförande 
Telefon +358-50-5244123
Dan.mikkola@godbyshipping.fi