Orgill matchhjälte i hemmapremiären

IFK Mariehamn – RoPS 1-0 (0-0)

Dever Orgill blev stor matchhjälte när IFK Mariehamn vann hemmapremiären mot RoPS med matchens enda mål.
- Jag har aldrig sett ett så bra IFK som i dag, konststerade RoPS tränare Juha Malinen efter matchen.

Det var utmärkta förutsättningar inför hemmapremiären. Det gar en svag vind, solsken och en utmärkt grön gräsmatta.
Matchen då?
I första halvlek skapade hemmalaget IFK Mariehamn en del riktigt fina målchanser medan gästande RoPS från Lappland hade ett enda skott mot mål.
Efter fem minuter frispelade Philip Mantilla vindsnabbe Dever Orgill, men han slog bollen lite för långt framför sig och målvakten Ricardo hann först på bollen och avvärjde målchansen.

IFK spelade kompakt och aggressivt försvarsspel och RoPS hade stora bekymmer att skapa målchanser. Mittbacksparet Kristian Kojola och Jani Lyyski var ständigt i rygg på gästernas målskytt Aleksandr Kokko. Bästa chansen i första halvlek hade Mika Mäkitalo med ett skott som Walter Viitala relativt enkelt räddade vid sin högra stolpe.

Största samtalsämnet i halvtidspausen var utan tvekan straffsituationen efter en knapp halvtimmes spel.
Orgill kom igenom, drev in i straffområdet och i samma ögonblick som han avlossade skottet såg det ut som att RoPS-försvararen Abdou Jammeh fällde IFK:s jamaican. Domaren Petri Viljanen satte pipan till munnen men visslade aldrig.

Hemmalaget fortsatte andra halvlek som i första halvlek och slutligen kom målet. Lyyski nickade en höjdboll till Orgill, som sköt rakt på en försvarare men returen hamnade i Devers fötter igen. Orgill tog ett par steg i sidled och knorrade bollen runt ett par försvarsben och stolpe in - 1-0 till IFK!

- Vi gjorde en riktigt bra första halvlek. Vi följde matchplanen till punkt och pricka. Efter målet föll vi för djupt ner på egen planhalva och RoPS fick ett visst övertag. De hade ett skott i ribban när det var någon minut kvar. Det var skönt när donaren visslade av matchen, konstaterar Peter Lundberg, som fick starta sin tränarkarriär på hemmaplan med en ligaseger.

IFK kunde ha punkterat matchen knappt tio minuter innan slutsignalen när inhopparen Amos Ekhalie hade ett bra läge men skottet gick strax utanför krysset.

I den 89:de spelminuten kom RoPS chans. Inhopparen William John skruvade bollen över Viitala och i ribban. Returen nickade den andra inhopparen Ransford Osei i tomt mål, men assisterande vinkade av för offside och de 1146 i publiken pustade ut.

- Vem var i offside? Inte var Osei i offside när skottet gick. Ofattbart!, menar Malinen på presskonferensen.

Malinen tycker att de förlorade mot ett oerhört fysiskt starkt IFK i en intensiv match. RoPS-tränaren ansåg trots allt att ett kryss hade varit rättvist.

- Jag har mött IFK otaliga gånger men årets upplaga är det bästa jag sett. De agerar som lag. IFK spelar ett rörligt spel och är tuffa i närkampsspeletl, framhöll Malinen.

Dever Ogrill premierades med tre stjärnor, Gabriel Petrovic två och RoPS-mittbacken Abdou Jammeh med en stjärna. IFK:s Robin Sid gjorde sin bästa match i den grönvita tröjan.

IFK:s nästa match spelas torsdagen den 14 april kl 18.30 mot regerande ligamästarna SJK i Seinäjoki. Därefter spelar IFK borta mot liganykomlingen PS Kemi i Kemi söndagen den 17 april kl 15.00.
Nästa hemmamatch i ligan spelar IFK söndagen den 24 april kl 16.30  (ny avsparkstid) mot ligatitelfavoriten HJK.

Laguppställningar, byten och matchhändelser finns här:

http://www.veikkausliiga.com/tilastot/spljp16/ottelut/498243/seuranta/

// Krille Mattsson