Oscar Wiklöf till SC Freiburg

Pressinformation från IFK Mariehamn – Hela Ålands fotbollslag

Oscar Wiklöf värvas av Freiburg

IFK Mariehamns Oscar Wiklöf värvas av SC Freiburg i tyska Bundesliga. Han skrev förra veckan under ett 2 års-kontrakt med option tillsammans med den tyska klubben. Freiburg och IFK Mariehamn har i samband med det också kommit överens om övergångsvillkoren för Wiklöfs transfer. Oscar Wiklöf flyttar till Tyskland och är Freiburgs spelare från och med den 17 juli. Överenskommelsen med Freiburg kommer efter att Wiklöf under våren besökte klubben under en träningsvecka.

SC Freiburg spelar i tyska Bundesliga och slutade på en fin sjätteplats i årets serie vilket kvalificerar laget till kommande Europa League-spel. Oscar Wiklöfs avtal är sådant att han kommer att tillhöra Freiburgs U23-akademi.

Den nu 19-årige Oscar Wiklöf har spelat hela sin fotbollskarriär i IFK Mariehamns olika ungdomslag och skrev inför fjolårssäsongen på ett tvåårskontrakt med A-laget. Under fjolåret debuterade Wiklöf i Veikkausliiga och det blev totalt nio framträdande för honom i ligaspelet 2021. Hittills i år har Wiklöf spelat tre matcher i ligan.

Med anledning av att Wiklöf står under kontrakt med IFK Mariehamn så har klubbarna förhandlat fram en övergångssumma men parterna har kommit överens om att inte avslöja närmare detaljer om beloppet. Övergångssumman delas inom IFK Mariehamn mellan A-laget och ungdomsverksamheten eftersom det finns ett avtal mellan A-laget och ungdomsverksamheten som reglerar försäljningar av egna uppfostrade spelare.

- Det är helt fantastiskt roligt för Oscar och för oss i IFK att han nu skriver kontrakt med en så stor klubb som Freiburg i Bundesliga. Oscar har ju under många år tillhört en av de absolut mest lovande ungdomarna i klubben, det har ju också vi i A-laget sedan länge sett och därför satsat på Oscar med ett A-lagskontrakt sedan 2021. Vi kommer så klart att sakna honom och att han nu inte etablerar sig i finska ligan med oss men i stället får han nu ta nästa steg i sin utveckling ute i Europa i en framgångsrik Bundesligaklubb och det är vi stolta över, kommenterar klubbdirektör Peter Mattsson

- Jag ser fram emot att få komma ner till Freiburg. Deras organisation och lag gav ett mycket gott intryck under min vistelse där tidigare i våras och jag tror att det kommer att ge mig de bästa förutsättningarna att fortsätta utvecklas som fotbollsspelare. Jag vill även passa på att tacka IFK för alla mina år i klubben samt önska dem lycka till inför framtiden, säger Oscar Wiklöf.