PÅ LÖRDAG BÖRJAR ALLVARET - HAKA I CUPEN

I övermorgon skriver vi lördagen den 6e februari och det är alltså dags för IFK Mariehamn anno 2021 att inleda årets tävlingssäsong. Detta genom att, precis som 2020 års säsong avslutades, med bortamöte mot ett av Finlands mest meriterade lag genom tiderna, FC Haka från Valkeakoski. Då gällde det 3 poäng i ligan, nu gäller det gruppspelet i Finlands Cup 2021.

Ett FC Haka, som efter 7 år i ettan, tog klivet tillbaks till Veikkausligan 2020 och som efter den något turbulenta säsongen med både framflyttad seriestart och avkortad säsong slutligen hamnade på en 10e plats i tabellen – placeringen bakom IFK.

Laget har till denna säsong tappat 3 tongivande spelare i form av reslige anfallaren Eero Markkanen som flyttat till USA, Anton Popovitch som kritat på för KuPS och målvakten Jakob Tånnander som återvänder till HJK efter att låneperioden tagit slut. Hela 8 spelare har tillkommit där målvakten Mika Hilander (från Ilves) är den namnstarkaste tillsammans med Eero-Matti Auvinen som återvänder efter 4a år i AC Oulu, VPS och senast HIFK. Andra nyförvärv är Janne-Pekka Laine (Ilves), Jesse Huhtala (HJS akademi), Aatu Hakala (IF Gnistan), en nederländsk 30-årig mittfältare vid namn Youri Leon, Muhamed Hussein som ifjol spelade i ettanlaget AC Kajaani samt Ndukaku Alison som är en nigeriansk försvarare som de senaste fyra åren huserat i den Bangladeshiska högstaligan. Laget tränas även i år av Teemu Tainio.

FC Haka har spelat tre träningsmatcher där man i den första besegrade SJK med 2 – 1 förlorade den andra mot HJK med 0 – 1 och i den tredje besegrade man ettanlaget IF Gnistan med 2 – 0 efter mål av Jesse Huhtala på straff och Maximus Tainio på stopptid.

Grönvitt har som bekant spelat 2 träningsmatcher med 2 segrar som facit. (PIF 4-0. EIF 3-0). Laget har sin sista träning inför Haka matchen på fredag förmiddag då det också bestäms vilka 18 spelare som återfinns i matchtruppen som reser till matchen.

Nu är det alltså upp till bevis när gruppspelet till Finlands Cup inleds. Förutom IFK och Haka ingår även Åbolaget Inter och Esbolaget Honka i denna grupp där de båda andra laget för övrigt även möts nu på lördag med avspark kl. 18.00. Detta på samma arena –Eerikkilä – som Haka och IFK också spelar på.

Lagen möts i en enkelserie där de 2 bästa går vidare till det direkt utslagsgivande cupspelet. 3an och 4an i gruppen har spelat klart i cupen för i år.

Hur det går i matchen? Jag tror på en upprepning av fjolårets sista match och att IFK kommer att vinna den här också, dock med 2 måls marginal, denna gång!

Matchen, som har avspark på lördag kl. 15.00, spelas inför tomma läktare men kan ses på Ruutu+ eller följas på twitter.      

 

 

//Sune Eriksson