PÅ LÖRDAG STARTAR SÄSONGEN PÅ RIKTIGT – FC INTER BORTA PÅ AGENDAN FÖR GRÖNVITT

Imorgon, lördag, inleder hela Ålands Grönvita IFK Mariehamn årets tävlingssäsong när man reser till Åbo för att spela sin första match i årets upplaga av gruppspelet till Finlands cup 2020. För motståndet står fjolårets ligatvåa FC Inter och matchen spelas i LähiTapiola-arenan i Åbo med avspark kl. 15.15.

I gruppspelet till Finlands cup är de tolv ligalagen uppdelade i två grupper och förutom IFK Mariehamn och FC Inter återfinns även FC Honka, HJK, HIFK och TPS i den södra gruppen (A). En på förhand sett relativt svår grupp där förutom nykomlingarna TPS också fjolårets 2a, 3a, 5a, 6a och 7a i ligan återfinns.

Alla lagen i gruppen möter varandra i en enkelserie, vilket för IFK Mariehamns del innebär bortamatcher mot FC Inter (26/1), FC Honka (9/2) och HJK (15/2) samt hemmamatcher mot TPS (2/2) och HIFK (29/2). Av de sex lagen i gruppen kvalificerar sig de 4a bästa till 8-dels finalerna som spelas 14 eller 15 mars. Kvartsfinalerna spelas 21 eller 22 mars och semifinalerna lördagen den 4 april. Årets final spelas lördagen den 16 maj. Som bekant har ju Grönvitt en finalplats att försvara från 2019 då man gick hela vägen till final som man dock förlorade mot FC Ilves med 2 – 0 i en match som avgjordes i Mariehamn.

Att ge sig in på någon mer avancerad analys över hur lördagen motståndare ser ut är svårt eftersom många av ligalagen fortfarande är inne i uppbyggnadsfasen där alla pusselbitar i lagbygget inte ännu fallit på plats – förmodligen så också i FC Inter. Vad man däremot kan konstatera är att FC Inter har tappat en hel del spelare till årets säsong där bl.a Niilo Mäenpää och Albion Ademi numera återfinns i IFK! Andra spelare som försvunnit från FC Inter är Hanson Boakai, Daniel Kamy, Daan Klinkenberg (Aalesund), Miro Tenho (HJK), Niko Markkula (SJK), Mikko Kuningas, Mika Ojala och Filip Valencic ( Stabaek, retur från lån).

På plussidan har man värvat Matias Ojala (Ilves), Jesper Engström (VPS), Martti Haukioja (VPS), Rodney Klooster (Botev Plovdiv, Bulgarien) samt för oss IFKare välbekanta Rick Ketting som förra året spelade i just Grönvitt. Dessutom har FC inter lånat in Kevin Kouassivi-Benissan från HJK.

Grönvitts nytillträdda huvudtränare, Lukas Syberyjski, säger följande på frågan om hur läget i truppen är och vilka förväntningar han har på laget inför matchen:

- Läget i truppen är bra. Vi har jobbat ambitiöst och hårt under de här inledande veckorna av säsongen och mina förväntningar är att laget ska fortsätta att göra just det. Att alla utför sina respektive roller och uppgifter med disciplin och det mod och tempo som vårt spelsätt och matchens och motståndarnas dignitet kommer att kräva.

Han skickar också en hälsning till alla supporters - En otroligt varm hälsning till de supportrar som tar sig till arenan för att stötta oss på plats i Åbo.

IFK reser till Åbo med hela truppen och hur till vida någon testspelare är tillgänglig är oklart i skrivande stund.

På lördagen spelar alla ligalagen sin första match i årets cupspel enligt följande där samtliga matcher kan ses på Ruutu+:

13.00 FC Honka – HIFK (A), Esport Arena

13.30 HJK – TPS (A), Tali halli
14.00 FC Lahti – Ilves (B), Mukkula halli
14.00 RoPS – SJK (B), Heinäpää tn (Oulu)
14.30 FC Haka – KuPS (B), Valkeakoski Sahara
15.15 FC Inter – IFK Mariehamn (A), LähiTapiola-areena

 

 

//Sune Eriksson