På söndag gäller det, första hemmamatchen!

Gräset är aldrig lika grönt som när årets första ligamatch ska spelas. Möjligheterna är oändliga och optimismen obruten. Till IFK:s första hemmamatch i dag har vi det stora nöjet att välkomna Helsingfors IFK som äntligen är tillbaka i landets högsta liga. Vi har alltså att njuta av en drabbing mellan två IFK-föreningar vilket på många sätt definierar idrott, konkurrens och entusiasm.

Vi ägnar oss åt fotboll och idrott eftersom vi anser kamratskap vara det som driver livet vidare och utgör målbilder för såväl ungdomlig fostran och innehåll i det vuxna livet. Vi känner oerhörd stolthet över att IFK Mariehamn för elfte året i följd deltar i den allra tuffaste fotbollsligan som finns i Finland. Det är bra för Mariehamn och det är bra för hela Åland att synas i positiva sammanhang i Finland.

Fotboll är extra allt. Det är underhållning på riktigt. Wiklöf Holding Arena är platsen där människor möts och framtid byggs. IFK Mariehamn vill erbjuda alla ålänningar elitupplevelser på alla plan.

Första matchen mot FF Jaro slutade med ett poäng efter ett sent drömmål av Duarte Tammilehto. Det uppstod också några nya osäkerhetsmoment inför framtiden. Petteri Forsell blir borta cirka tre månader efter en yttre ledbandsskada. Tommy Wirtanen är även han ett oskrivet kort efter att ha fått känningar av gamla skador i matchen mot FF Jaro. Övriga spelare är redo. Forza IFK!

Tuff vecka för HIFK

Helsingfors IFK har inte sedan år 1972 spelat i Veikkausliiga. Att man i fjol lyckades kvala in till fotbollens finrum var en stor händelse i fotbolls-Finland i allmänhet och i Helsingfors i synnerhet. Det skapade dessutom ett unikt samarbete mellan ishockey och fotboll.

Besöket på Wiklöf Holding Arena är HIFK:s andra match under en intensiv vecka. I torsdags var det KPV i Finska Cupen som avfärdades med 0-2 på bortaplan och på söndag är det ligapremiär i Mariehamn i ett äkta IFK-möte.  

När HIFK i fjol steg till ligan var det efter en hyperspännande sista omgång. Inför den avslutande omgången hade KTP, HIFK och PK-35 alla chansen att ta steget upp till ligan. KTP låg bäst till medan HIFK måste besegra Jazz samtidigt som KTP skulle tappa poäng för att ha chansen till avancemang. Och det var precis det som hände. HIFK besegrade Jazz med 4-2 medan KTP endast fick 0-0 på hemmaplan mot Jippo. Ligadrömmen blev sann.

”Jag trodde inte att det här skulle vara möjligt. Men det blev möjligt med hjälp av KTP. Jag tycker lite synd om KTP eftersom de har varit i ledningen men det här är sport. Nu kommer det att krävas otroligt mycket arbete”, sade HIFK:s vd René Österman till Yle Sporten efter bragdmatchen.

HIFK är en av landets mest historiskt tyngda föreningar med över etthundra år på nacken. Ändå behövdes krafttag då avancemanget stod klart i fjol. Man drog igång en aktieemission med målet 250.000 euro. Det överträffades med råge. Totalt fick man ihop 345.823 euro, bland annat tack vare insatser av hockeyproffsen Niklas Bäckström, Leo Komarov, Sean Bergenheim, Olli Jokinen och Mikael Granlund.

/Jörgen Pettersson