På söndag står IFK mot IFK !

Idén till alla IFK-föreningar föddes hos en 16-årig kille,  Louis Zettersten. Han var skolelev vid Norra Real i Stockholm, och ivrig läsare av ungdomstidningen Kamraten. I februari 1895 satte han in ett upprop i tidningen, där han efterlyste likasinnade runtom i landet, som hade lust att starta en idrottsförening med kamrater. Genast på första försöket fick han åtta svar, och idag finns det 168 IFK-föreningar i Sverige och Finland.
     
Redan 1897 grundade några killar från Svenska Reallyceum i Kronohagen klubben Helsingfors IFK. Vid tiden för Stockholmsolympiaden 1912 spelade blivande smugglarkungen Algot Niska för föreningen. OS i Stockholm var Finlands största framgång hittills. Bland annat slog vi moderlandet Ryssland på vår väg ända till semifinal. Senare skulle Niska göra en stor insats både för törstiga landsmän, och för judiska flyktingar under kriget. På Åland var han välkänd. -När man minst anade det kunde den berömda smugglaren och folkhjälten lägga till vid bryggan. I Degerby råkade länsman komma emot, och då sa Niska: "-Jaha, här möts lagens övervakare och dess överträdare." Och idag står hans namn som garant för goda plåtbröd!
HIFK:s första verkligt gyllene generation blommade ut i början av 30-talet. De stora och starka bröderna Karjagin satte skräck i motståndarforwards. Med dem i laget vann man guld 1930, -31, -33 och -37. Faktiskt har släkten kommit att nå Fredens öar; den kända vissångaren Kim Hansson i Geta är ättling i rakt nedstigande led till Alexander Karjagin, som spelade åtta landskamper för Finland. Berättelserna om HIFK och Åland vävs in i varandra...
Laget vann sina två nästa guld åren 1947 och 1959. Under hela denna tid spelade Åke Lindman för de stjärnprydda. -Åke föddes i ett fattigt hem, hans pappa lastbilschauffören dog när pojken var fyra år gammal. Han utvecklade en vilja av stål, som skulle genomsyra både HIFK och finsk film! Under OS 1952 var Åke i landslaget, men småningom tog också hans karriär som filmstjärna fart på allvar. Det är han som är den stenhårda Lehto, i Edwin Laines Okänd soldat. Givetvis har också Åke sin åländska koppling. Han regisserade vårt lands mest älskade TV-serie, Stormskärs Maja. -Den med musik av Lasse Mårtensson. Nu undrar Du förstås, -har Lasse också spelat för... ?  -Nej, men Lasse har spelat piano med Sonny Rollins, och det är inte fy skam, det heller!

Utrymmet räcker inte till för vidare grävningar i HIFK:s historia. Dagens lag präglas av Jukka Halmes ledaregenskaper, Tiquinhos briljans, Joel Mattssons passningar, och Riku Selanders allt säkrare spel på högerbacken. Om Jakob Dunsby spelar får vi uppleva en riktig lirare. Den norska 19-åringen har tagit ligan med storm i år!
Vi hälsar våra IFK-kusiner från fastlandet välkomna till Mariehamn.  -Vi har mycket gemensamt, men på söndag blir det ärlig kamp om varje boll! Avspark på Wiklöf Holding Arena kl 17.00.

// Kjell Andersen