PÅ SÖNDAG SYNS VI PÅ WIKLÖF HOLDING ARENA

På söndag, med avspark kl.18.30, spelas sista omgången i årets grundserie av Veikkausligan och för IFK Mariehamns del innebär det hemmamatch där Kotkalaget KTP står för motståndet. Efter att grundserien är slutspelad (det återstår en hängmatch när FC Haka och HIFK skall mötas inkommande torsdag) kommer de 6 bästa lagen i tabellen att göra upp om medaljerna och de 6 sämst placerade lagen att spela för att undvika kval/direktnedflyttning. Redan nu står det klart att Grönvitt kommer att återfinnas i den nedre slutspelsserien och så även KTP. Matchen är således extra viktig eftersom lagen tar med sig poängen de samlat i grundserien till slutspelet.

Om IFK har haft en hyfsad höst med 4 vinster på de 6 senaste matcherna kan man gott säga det motsatta om KTP. På de 8 senaste matcherna har det blivit idel förluster och detta trots att man provat på att byta tränare två gånger. KTP, som parkerar på jumboplatsen i tabellen, kämpar för sin överlevnad i ligan och utan vinst i söndagens  match mot IFK är nog sannolikheten mycket stor att Kotkalaget kommer att spela division 1 fotboll nästa år.

I KTP återfinns annars fyra spelare med förflutet i IFK Mariehamn. Dels målvakten Anton Lepola som spelade för Grönvitt säsongen 2018, mittfältarna David Ramadingaye (2014) och Johannes Laaksonen (2020) samt anfallaren Richard Ebwelle (2020). Därtill representerade nyutnämnda spelkoordinatorn Niko Ikävalko IFK under höstsäsongen 2011.

Efter tre raka bortamatcher är det alltså dags för Grönvitt att visa upp sig på hemmaarenan, Wiklöf Holding Arena, igen. Programmet har varit intensivt på sistone och tre bortamatcher på raken sliter på den mest härdade spelaren. Att vi kommer att få se ett någorlunda annan uppställning i IFK efter debaclet i Tammerfors senast står redan klart eftersom både Dé och Baliso har sina varningskonton fulla och sålunda måste stå över dagens drabbning.   

Om man skall ge sig in på att gissa hur matchen kommer att sluta tror jag Grönvitt reser sig efter förlusten senast och att man går till halvtidsvila med en 1-0 ledning. Efter pausen lossnar det rejält – mycket tack vare den ”12e spelarens taktfasta hejande” – och att matchen till slut slutar med en komfortabel 4-0 seger och tre nya poäng i jakten på nytt ligakontrakt!   

Vädergudarna lovar perfekt höstväder, 14-15 grader, sol och knappt någon vind alls så det finns all anledning för alla fotbollsälskare att bänka sig på arenan när domaren blåser igång matchen på söndag kl.18.30.

//Sune Eriksson