Pekka Lyyski lämnar tränarjobbet i IFK Mariehamn

Pekka Lyyski har meddelat IFK Mariehamn att han inte kommer att förlänga sitt avtal som huvudtränare för klubben.

Redan i somras bestämde sig Pekka för att årets säsong skulle bli hans sista i klubben.

I juni fattade jag beslutet och meddelade då min närmaste familj. Efter många år i klubben kände jag att det var dags. Jag är stolt och nöjd över vad jag åstadkommit i klubben under mina år, säger Pekka Lyyski.

Vad som väntar i framtiden är Pekka mer förtegen med i det här skedet.

Det är ingenting som jag tar stress över i dagsläget, nu har jag fokus på de två avslutande matcherna i Veikkausliiga, sen är jag inte rädd för att ta mig an nya utmaningar, fortsätter Pekka.

IFK:s vd Peter Mattsson har jobbat sida vid sida med Pekka under alla år, och att gå in i en fotbollssäsong utan Pekka vid sidan kommer att kännas konstigt.

Vi har varit ett riktigt tajt team och alla år tillsammans har gjort att vi nästan vet vad den andra tänker. Det är en lång resa vi gjort tillsammans ända från division två och nu 11 säsonger i Veikkausliiga. Helt otroligt, säger vd Mattsson.

Det är tack vare Pekka Lyyski som IFK Mariehamn idag är där man är. Det är med Pekka vid rodret som klubben steg till ligan 2004, och han har tränat laget alla 11 säsonger i ligan. I år tog han klubben till sin första nationella titel då IFK vann finska cupen och för andra gången tog sig ut till spel i Europa. Under Pekkas tid har fotbollen i Mariehamn utvecklats från amatörfotboll till proffs. Han har fostrat ett flertal unga spelare som sedan tagit plats i IFK Mariehamns  ligalag.

Pekkas betydelse för IFK Mariehamn och fotbollen på Åland är enorm. Vi måste vara stolta över att en liten stad som Mariehamn idag kan leverera ett stabilt ligalag. Vi är tacksamma över allt han gjort, säger IFK Mariehamns styrelseordförande Robert Söderdahl.

Nu gäller det att lösa tränarfrågan inför nästa säsong. Vi återkommer när vi har mer i ärendet, fortsätter Söderdahl.

IFK Mariehamn har två matcher kvar i årets serie, söndagen den 18 oktober på bortaplan mot HJK och säsongsavslutningen på hemmaplan mot VPS söndagen den 25 oktober. Matchen mot VPS börjar kl. 13.00.

Pekka Lyyskis kontrakt går ut den 30 november 2015.