En pinne i första matchen

FF Jaro – IFK Mariehamn 1-1 (1-0)

IFK lyckades bärga en poäng i ligapremiären mot FF Jaro efter drömmål av Duarte Tammilehto i åttioåttonde minuten.

Det mest dramatiska i början av matchen var att Dever Orgill fick ett gult kort efter sjutton minuter. Båda lagen började trevande och lite blygt, delvis till följd av den förhållandevis lilla planen och delvis till följd av premiärnerver. Det var ändå IFK som inledde starkast med en hörna efter bara tre minuter som inte resulterade. Överlag var det IFK som skapade flest chanser i matchen.

Tyvärr räknas inte sådant. Det blev istället FF Jaro som genom Johan Brunell gjorde 1-0 efter frispark och missförstånd i IFK-försvaret. Det hade då gått tjugofem minuter av den första halvleken och så mycket mer hände inte. Eller förresten, Petteri Forsell tvingades utgå i den fyrtiförsta minuten till följd av en smäll mot knät. Josef Ibrahim ersatte och tog över i första hand hörnorna.

Andra halvlek fortsatte på samma sätt. Inget av lagen spelade väldigt offensivt och det som hände resulterade sällan i farliga målchanser. Robin Sid kom in istället för Tommy Wirtanen och mot slutet fick även IFK-vännen ”Tulle” Carlsson komma in i sitt Jaro.

Allt tydde på att FF Jaro, tvärtemot alla förhandstipsen, skulle ta hand om alla tre poängen. Då hände det.

IFK fick frispark några meter från straffområdeslinjen, från Jaromålvaktens högra synfält. Två minuter återstod av ordinarie speltid. Duarte Tammilehto gjorde sig redo, muren ställdes upp och Jakobstad stannade upp för ett ögonblick. Efter en kort och snabb ansats klippte Tammilehto till bollen som skruvade sig över och runt muren och dök ner för att till sist otagbart gå in i Jaros vänstra kryss. Kvitterat och det blev även slutresultatet!

Andretränaren Peter Lundberg tycker en poäng är en bra start på resten av säsongen:

”Man får vara nöjd, särskilt med tanke på att vi kvitterade så sent. Det var en jämn match där vi hade tryck i andra halvlek. Målen kom efter två fasta situationer och mer kanske inte var att vänta”, säger ”Lundis”.

Västra plan som macthen spelades på är mycket liten, tre meter smalare än Wiklöf Holding Arena, och ställer stora krav på spel och spelare.

”Det blev ändå bra kamp och fight, man hade lite tid med bollen och tvingades bestämma sig snabbt”, säger Lundis.

Nästa match för IFK äger rum på söndag kl 16.00 då Helsingfors IFK kommer på besök till Mariehamn.

/Jörgen Pettersson

IFKs startelva: Otso Virtanen - Tommy Wirtanen (Robin Sid, 58), Kristian Kojola, Jani Lyyski, Albin Granlund - Amos Ekhalie, Duarte Tammilehto, Philip Mantilla, Brian Span - Petteri Forsell (Josef Ibrahim, 41) - Dever Orgill.

Avbytare: Walter Viitala, Josef Ibrahim, Robin Sid, Thomas Mäkinen, Anthony Dafaa och Bobbie Friberg da Cruz.

Publik i Jakobstad: 992 personer.

Varningar: Dever Orgill, 16, Dixon, 37, Manoel Da Silva, 51, Opiyo, 87.