En pinne för IFK i Lahtis

IFK Mariehamn: Walter Viitala – Albin Granlund, Kristian Kojola, Jani Lyyski, Bobbie Friberg da Cruz – Brian Span, Philip Mantilla, Gabriel Petrovic, Amos Ekhalie – Diego Assis, Dever Orgill. Avbytare: Marc Nordqvist, Josef Ibrahim, Aleksei Kangaskolkka, Robin Sid och Thomas Mäkinen. Saknas gör Anthony Dafaa Clement (lår), Tommy Wirtanen (ljumske) och Joel Mattsson som spelade med FC Åland igår.

FC Lahti – IFK Mariehamn 1-1 (1-1)

Trots många och farliga försök slutade kvällens match i Lahtis 1-1. IFK tog ledningen men FC Lahti kom tillbaka och var stundtals närmare seger i denna match som slutade 1-1.

Inför drabbningen intervjuades IFK:s tränare Peter Lundberg av IS-TV som sände matchen.

Ni har inte förlorat sedan den 25 maj, hur vinner du matcher, frågade reportern.

”Vi har klarat oss bra även på bortaplan i år. Vi har försvarat oss väl. Och haft bra försvar och fint framspel”, svarade Lundberg.

Två månader sedan senaste förlusten. Hur gör du för att hålla laget hungrigt?

”Alla spelare är väldigt sugna på nya segrar och en bra plats i ligan, de har inte vunnit så mycket genom åren. Nu tycker många att det är dags.”

I dag möter ni FC Lahti, vad tror du om dagens match?

”De har många kvaliteter i sitt lag och är oerhört svåra på sin hemmaplan. Det är alltid tufft i Lahtis.”

Från den allra första matchminuten visade båda lag att seger var det enda alternativet. Chanserna avlöste varandra och redan i den nionde minuten gjorde Amos Ekhalie 0-1 efter briljant förarbete av Dever Orgill. Orgill drev fram bollen genom försvaret och Amos Ekhalie dundrade in målet på returen från målvakten.

Efter målet tilltog FC Lahtis försök till anfall. I den sextonde minuten gjorde Walter Viitala en kanonräddning på Santeri Hostikkas långskott. På den efterföljande hörnan var Jani Tanska ytterst nära men Viitala stod i vägen för allt. I den nittonde minuten träffade FC Lahti ribban och så där höll det på. IFK tog initiativet men FC Lahti åt sig tillbaka in i matchen och i den 39:e minuten resulterade arbetet. Tidigare IFK-spelaren Duarte Tammilehto fick på en frisparkskanon spm Walter Viitala inte kunde hålla, Santeri Hostikka var på rätt plats och kunde kvittera. 1-1 var resultatet i halvtid och inför den andra halvleken kom båda lagen ut med samma lag.

Andra halvleken började med fler initiativ från FC Lahtis sida men i den 63:e minuten träffade istället IFK:s Dever Orgill FC Lahti-ribban och Amos Nickade in returen men var tyvärr offside. FC Lahti hade möjligen spelet men IFK levererade chanserna. Fast i den 67:e minuten var det nära ögat igen men tack vare ytterligare en kanonräddning av för kvällen supersäkra Walter Viitala gick bollen till en resultatlös hörna.

Många varnade inför matchen för att FC Lahti, trots placeringen i ligan, är ett farligt lag och det bevisade Euller i den 68 minuten då han missade kvällens kanske farligaste chans. Lahti visade väldigt tydligt att man siktar högre i dag.

Matchens sista del innehöll gott om chanser men inga fler mål och IFK är fortsättningsvis obesegrat. Oavgjort i dag betyder också att IFK fortsättningsvis toppar ligan då även andra resultat, som till exempel FC Inter-HJK, slutade på samma sätt.

Följande match för IFK Mariehamn är den 7 augusti då Helsingfors IFK kommer på besök till Mariehamn.

Matchdetaljerna kan man läsa mer om här.