EN POÄNG MED HEM FRÅN HELSINGFORS

Efter en mållös hemmapremiär mot FC Lahti så var det dags att för årets första bortamatch, mot Helsingfors IFK. IFK tvingades till en förändring i startelvan efter att Eero Tamminen fått två gula kort mot FC Lahti och således var avstängd idag. Vahid Hambo kom in i hans ställe som central anfallare och Dé flyttade ut till vänster där Tamminen startade senast. Senaste nyförvärvet John Owoeri återfanns ej i dagens matchtrupp.

Precis som mot FC Lahti startar IFK starkast, redan efter tolv minuter så har IFK skapat fyra farliga chanser. I den tredje minuten kommer Riku Sjöroos fri men Beto i HIFK-målet kommer ut och kan rädda Sjöroos avslut, returen skjuter Dé över. Chanserna fortsätter sen att avlösa varandra. HIFK slarvar i uppspelet och Beto och HIFK-försvaret kan inte bestämma sig vem som ska ta bollen och Vahid Hambo är först på bollen, men avslutet smiter utanför den vänstra stolpen. Närmast mål i denna chanskavalkad är De´ när hans hårda låga skott går i den högra stolpen. Nära mål är det också när Sjöroos fina inlägg hittar pannan på Hambo men Beto räddar även denna gång.

Men som ofta när ett lag skapar många farliga chanser men inte får utdelning så sticker motståndarna upp med en chans och utnyttjar den effektivt. I den tjugotredje minuten anfaller HIFK på högerkanten och på ett inlägg når Eetu Puro högst och kan nicka in bollen bakom en chanslös Elmo Henriksson i IFK-målet.

Efter HIFKs ledningsmål så går matchtempot ner och det är mest kamp på mitten utan att något av lagen lyckas skapa nåt riktigt farligt framåt. Närmast är IFK när Joakim Latonen får en hög boll i djupet, han avslutar på ett, men bollen smiter över ribban.

Andra halvlek

Andra halvlek fortsätter där den först slutade, alltså med att det är mest kamp på mitten utan att det skapas så mycket farligt framåt. Men efter ca en timmes spel anfaller IFK längs högerkanten. Jiri Nissinen slår ett inlägg och Hambo möter med huvudet och får bollen i mål. Dock ser man på reprisen att en HIFK-försvarare sätter fram foten och träffar Hambo på näsan, IFKs läkarstab får inte stopp på blödningen så Hambo tvingas utgå några minuter efter målet. Han ersätts av Felipé. Efter kvitteringen tar IFK tag i taktpinnen och går för segern. Joakim Latonen har två farliga skott, ett inne i straffområdet som tvingar Beto till en fin parad. Andra chansen är när Latonen, på egen planhalva, upptäcker att Beto är långt ute, men Latonens avslut från ca 60 meter går strax utanför högra stolpen. Bästa chansen att avgöra matchen får IFK med kvarten kvar. Bollen studsar upp på en HIFK-arm, IFK ropar på straff, men domare Jari Järvinen dömer frispark precis utanför straffområdet. Yanga Baliso tar frisparken, men den går högt över. Med fem minuter kvar får Dé sitt andra gula kort och IFK får avsluta matchen med en man mindre. Då går HIFK för segern, men lyckas inte skapa något riktigt farligt återstående tiden av matchen.

Kamratmötet slutar oavgjort, men som i premiären mot FC Lahti så är det IFK som skapar de flesta farligheterna och med lite flyt i första halvlek så hade IFK vunnit denna match. Nästa match är måndagen den 18 april hemma mot Honka, väl mött då.

Målskyttar HIFK: Eetu Puro 23´,

Målskyttar IFK: Vahid Hambo 63´

Varningar HIFK: -

Varningar IFK: Nissinen, Dé x 2, Felipe´

Domare: Jari Järvinen

Laget:

Elmo Henriksson

Mikko Sumusalo – Jean-Christophe Coubronne – Timi Lahti – Jiri Nissinen

Yanga Baliso (Oscar Wiklöf 89´)  – Mohammed Abubakari – Joakim Latonen (Alvaro Ngamba 81´)

Dé – Vahid Hambo (Felipe´ 66´)  – Riku Sjöroos (Robin Sid 89´)

/John Eriksson