Poängen blev kvar i Kuopio

KuPS – IFK Mariehamn 2-1 (2-1)

Matchens samtliga mål kom under fem intensiva minuter i första halvlek. Dessvärre gjorde KuPS ett mer än IFK och vann för andra gången i år över Grönvitt.

Det kändes från första stund att kvällens match skulle bli en händelserik historia. Förutsättningarna var perfekta med sol och värme och en välbesökt Savon Sanomat Areena (3.548 åskådare) där hemmalaget KuPS tog emot gästande IFK Mariehamn. Så blev det också men med mer tryck från hemmalagets sida än tvärtom.

Båda lagen var före matchen inne i hyggligt vinnarstim i årets liga och särskilt IFK som efter debaclet hemma mot KuPS (1-4) den 25 april inte förlorat en enda match. Det var också Grönvitt som började starkast och satte press från början vilket resulterade i matchens, IFK:s och Nicklas Maripuus första hörna i den åttonde minuten; tyvärr resultatlös.

Några minuter senare revs Aleksei Kangaskolkka ner strax utanför KuPS’ straffområde men frisparken slog Maripuu i muren för att sedan få snedträff på returen.

KuPS nöjde sig inte med att bara se på utan började efter IFK:s offensiva start ta sig tillbaka i matchen och efter en kvart stod plötsligt IFK-dödaren Petteri Pennanen (fyra mål i första matchen) fri framför målvakten Marc Nordqvist som snyggt tog det hårda volleyskottet från Pennanen.

Repliken från IFK kom ögonblicket senare då Nicklas Maripuu slog en välplacerad frispark i den sjuttonde minuten som Thomas Mäkinen mötte högt upp i straffområdet och stringent nickade till 0-1. Just då kändes IFK betydligt bättre och säkrare men det varade inte så länge. Tre minuter senare fick KuPS Rasmus Karjalainen foten på ett lågt inlägg och stötte in kvitteringen 1-1 och två minuter efter det gjorde samme Karjalainen en fräck inbrytning framför Marc Nordqvist och skarvade in 2-1 efter ett inlägg. På fem minuter kom samtliga tre mål i den första halvleken.

Det kunde blivit fler och i så fall till i första hand hemmalaget. Saku Savolainen nickade i stolpen och i den 41:a minuten kom Karjalainen i stort sett fri med Nordqvist som gjorde en snygg räddning på ett hårt skott och i halvlekens allra sista minut drog på ett hårt skott från nära håll men lyckligtvis gick skottet över målet.

Hemmalaget KuPS vann skottstatistiken med 7-3 och låg i ledning med 2-1 när domaren Atte Jussila blåste till vila.

KuPS fortsatte stå för de flesta farligheterna i den andra halvleken och i den allra första minuten kom första hörnan till KuPS; dock resultatlös. Hemmapressen fortsatte och tilltog och efter en kvart in i halvleken var skottstatistiken 17-3 till KuPS! I den sextiofemte minuten var Rasmus Karjalainen på nytt nära att träffa målet men skottet från sexton meter gick strax utanför.

I sextionde minuten kom Julio Fernandes in istället för Pontus Åsbrink men IFK hade tydliga problem att hitta ända fram till KuPS-målet. I sjuttionde minuten gjorde IFK:s nyförvärv Amin Nazari debut i den grönvita tröjan då han kom in istället för målskytten Thomas Mäkinen.

Med en dryg kvart kvar fick IFK sin andra hörna för matchen vilket säger en del om matchbilden. Joel Mattsson var uppe och nickade men målvakten greppade enkelt. I den sjuttiosjunde minuten kom IFK:s kanske största kvitteringsmöjlighet då Aleksei Kangaskolkka spelade fram Julio Fernandes som inte riktigt hann fram till bollen.

Fler mål blev det inte denna vårkväll i Kuopio och alla tre poäng stannar kvar hos hemmalaget som till sist vann skotten mot mål med 18-7. Nästa match för IFK:s vidkommande är hemma på Wiklöf Holding Arena inkommande tisdag kl 19.00 då FC Lahti kommer på besök.

Mer matchinfo.

/Jörgen Pettersson