POÄNGJAKTEN FORTSÄTTER MOT HIFK PÅ LÖRDAG

Efter den oerhört viktiga segern i Valkeakoski senaste lördag då IFK besegrade FC Haka med 1 - 2 är det åter dags för Grönvitt att packa resväskorna för att, denna helg, bege sig till Helsingfors där HIFK väntar. Matchen spelas på Bolt Arena nu på lördag 18.9 med avspark kl.15.00.

HIFK är en av säsongens stora överraskningar i serien efter det att det länge var osäkert om laget överhuvudtaget skulle erhålla licens för att spela i Veikkausliiga 2021. Detta efter att lagets kinesiske huvudägare, affärsmannen Lucas Jin Chang, meddelat att han inte kommer att satsa mera pengar i klubben. HIFK, med vd Christoffer Perret i spetsen, lyckades sy ihop en lösning där ligaplatsen flyttades över i föreningens ägo medan Chang också i fortsättningen är majoritetsägare i ett aktiebolag utan ligaplats. Man lyckades också få ihop tillräckligt med nya sponsorer vilket gjorde att laget slutgiltigt fick klartecken för spel i ligan även 2021.

Under den kaotiska tiden lämnade många av fjolårets spelare laget och man startade säsongens lagbygge från nära nog noll. Till ny tränare anställde man spanjoren Joaquín Gómez, som tidigare fungerat som biträdande tränare i SJK, men som även har meriter från Stoke, Luton, Derby och Brighton i den brittiska fotbollen. SJK har för övrigt meddelat att man till nästa säsong kommer att ersätta nuvarande tränaren, Jani Honkavaara, med just Joaquín Gómez som lagets nya huvudtränare säsongen 2022.

Tillsammans med sportchefen Mika Lönnström har Joaquín Gómez byggt ett lag som överraskat de flesta och placerar sig nu på en femte plats i tabellen med 29 ihopsamlade poäng när tre omgångar återstår av grundserien. (HIFK har dessutom en hängmatch mot FC Haka kvar att spela) Man har vunnit 8 matcher, spelat 5 oavgjorda och förlorat 5 kamper. Mötet mot Grönvitt i Mariehamn tidigare i år slutade mållöst, 0-0 och är en av fyra matcher som slutat mållösa, av 113 spelade, i årets serie. Något överraskande förlorade man dock mot Ilves i tisdags men laget är ändå i allra högsta grad med i spelet om medalj i årets liga.

En spelare man kunde behålla från fjolåret är Moshtagh ”Mosa” Yaghoubi som tackat för förtroendet genom att leda Ruutus stjärnjakt med 19 stjärnor. Andra tongivande spelare i laget är IFK bekantingen Keaton Isaksson, försvararen Aldayr Hernandez som man hämtade från TPS denna säsong, defensive mittfältaren Matej Hradecky som hämtades från SJK och som numera spelat mittback, målvakterna Markus Uusitalo, lån från Honka och Calum Ward från AFC Bournemouth som stått de senaste matcherna samt brittiska mittfältaren Jake Dunwoody. Under sommarfönstret kontrakterade man också 37-årige Sierra Leone anfallaren Kei Kamara som gjort 3 mål på 5 matcher för HIFK och som har ett förflutet i den amerikanska MLS ligan.

I Grönvitt är det glada miner efter bortasegern senaste lördag. Truppen har tränat på bra under veckan och bortsett från några små skavanker är det endast Onni Sillanpää som med säkerhet kommer att missa matchen. Vilka 18 spelare som slutligen tas ut till lördagens matchtrupp bestäms dock först efter träningen i morgon, fredag.

För övrigt har regionförvaltningsverket i Helsingfors nu meddelat att corona restriktionerna nu har lättats vilket gör att HIFK välkomnar IFK Mariehamns supporters till matchen. HIFK har reserverat sektion 101 på huvudläktaren för IFK supporters och biljetterna, som kostar 11 € /styck, köpes via länken https://www.lippu.fi/eventseries/name-2986101?affiliate=fsi

För er som inte har möjlighet att åka till Helsingfors så visas matchen på storbild i Restaurang Grönvitt på Wiklöf Holding Arena där Pytt i Panna med traditionsenliga drycker serveras.

Matchen kan också ses på Ruutu+.

Lördag 18.9 med avspark kl.15.00 
HIFK – IFK Mariehamn 
Bolt Arena, Helsingfors

//Sune Eriksson