Poänglöst för grönvitt i Åbo

FC Inter – IFK Mariehamn 2 – 1 (1 – 0)

Det var ett segerjagande IFK som stegade in på Veritas Stadion i Åbo ikväll efter poängtappet hemma mot HIFK senast. För motståndet stod FC Inter, ett relativt förnyat lag från förra årets ligaupplaga och med en stark säsongsinledning i bagaget.

FC Inter och IFK hade inför dagens möte drabbat samman 39 gånger tidigare, och det har varit en jämn historia. Båda lagen hade vunnit 13 gånger och 13 möten hade slutat oavgjort. Det var på förhand alltså som upplagt för en spännande kamp, vilket var det första av två på varandra följande möten mellan klubbarna.

Första halvlek

Det var återigen flera förändringar i startelvan inför dagens match, där bland annat Aapo Mäenpää fick förtroende från start i mittlåset tillsammans med Kalle Taimi. Även Akseli Pelvas fick chansen från start. I FC Inter fanns även ett välbekant ansikte, förra säsongens backgigant Rick Ketting.

Matchens första tio minuter var händelselösa och bestod mestadels av avvaktande bollbyte på mittplan utan större farligheter för någondera lagen. Det är sedan IFK som skapar de första möjligheterna via inspel från vänsterkanten, men inget som inte Inter-försvaret relativt enkelt kan plocka undan. Matchens första riktigt heta målchans får Inter efter ca kvarten spelad när Paananen lägger en fin djupledsboll men som ingen anfallare fick foten på.

Efter 25 minuter börjar IFK hitta sitt spel och skapar flera fina möjligheter, Akseli Pelvas friställs efter inlägg av Gustaf Backaliden men vinkeln är för dålig för att han ska få kraft i nicken. Samtidigt vann Inter många bollar på mittplanen och deras ständiga djupledsbollar skapade både målchanser och hörnor.

I matchens 30e minut gör Furuholm 1-0 till Inter, där Furuholm friställts efter ett inspel snett bakåt. Furuholms 100e mål för FC Inter är ett faktum. I den 42a matchminuten gör sedan IFK sitt första byte, Aapo Mäenpää tvingades utgå efter att ha fått en smäll och ersattes av Tarik Hamza.

Andra halvlek

Redan efter ett par minuter av den andra halvleken är Inter väldigt nära att öka på ledningen efter att Furuholm slagit ett inlägg som Kagayama dock inte lyckas få mot målburen.

Första halvtimmen av den andra halvleken domineras av FC Inter, som konstant vinner dueller och skapar målchanser med hjälp av djupledsbollar och låga inspel från kanterna. I den 60e minuten gjorde IFK ett dubbelbyte där Makrillos och Backaliden ersattes av Baliso och Tolonen.

I den 73e minuten gjorde IFK ytterligare ett offensivt dubbelbyte där Järvenpää och Sumusalo ersattes av Ebwelle och Okoye. Oskari Forsman gjorde även ett par fina räddningar som höll IFK kvar i matchen.

Efter 81 minuter spelade dras Akseli Pelvas ner av Rick Ketting och Al-Emara pekar på straffpunkten. Ademi gör inget misstag från elva meter och den efterlängtade kvitteringen är ett faktum. Glädjen blev dock kortvarig, Inter svarade direkt i nästa anfall med ett nu mera patenterat inspel snett bakåt som Furuholm iskallt stöter in i bortre hörnet, otagbart för Forsman.

Det är tudelade känslor efter kvällens förlust. Det är ett hårt krigande IFK som till slut får sin efterlängtade kvittering, därefter är det oerhört tungt att direkt straffas med ett baklängesmål och uppförsbacken blir då obestigbar. Inter vinner rättvist efter att ha ägt bollen stora delar av matchen och spelat med mycket finess och vassa djupledsbollar. Mycket också tack vare Timo Furuholm som gjorde mål nummer 100 och 101 för Inter. Det kommer garanterat vara ett revansch-lystet grönvitt som marscherar in på WHA på onsdag 18:30. Hoppas vi ses där!

/Niclas Lundberg

Målskyttar: Timo Furuholm (1-0, 30’), Albion Ademi (1-1, 81’), Timo Furuholm (2-1, 84’)

Varningar FC Inter: Juuso Hämäläinen, Rick Ketting, Connor Ruane

Varningar IFK: Lassi Järvenpää, Akseli Pelvas, Tarik Hamza, Yanga Baliso

IS-stjärnor: 3 Timo Furuholm, Inter 2 Juuso Hämäläinen, Inter och 1 Oskari Forsman, IFK

Domare: Mohammad Al-Emara

Laget:

Forsman

Järvenpää – Taimi – A Mäenpää – Sumusalo

Ademi – N Mäenpää – Makrillos – Sjöroos

Backaliden – Pelvas

Avbytare:

Nordqvist – Hamza (42) – Tolonen (60) – Ebwelle (73) – Karlström – Baliso (60) – Okoye (73)