Poänglöst i Valkeakoski

FC Haka – IFK Mariehamn 2 – 0 (0 – 0)

Det var dags att runda av årets ligaäventyr, det 17:e i ordningen, denna söndagseftermiddag i Valkeakoski. Både grönvitt och hemmalaget Haka hade som bekant redan säkrat kontraktet inför nästa års Veikkausliiga, däremot var det inför matchen en andraplats i nedre slutspelsserien att kriga om då Haka stod på 33 poäng och IFK på 31.

Första halvlek

Det var Haka som fick mest fart på bollen inledningsvis och hade kunnat räkna hem hela fyra hörnor inom de första åtta spelade minuterna. Lägena fanns där men ändå utan att ställa Marc Nordqvist på prov. Haka fortsatte att kontrollera bollen under första kvarten.

Haka är riktigt nära att ta ledningen i 26:e matchminuten efter inlägg från högerkanten men Marc Nordqvist står för en jätteräddning då han tippar nicken över ribban. Minuten senare är Haka framme igen med ett inspel från vänster som friställer Haka men då är Marc där igen med en fenomenal räddning som styr avslutet utanför! IFK har under matchens första halvtimme svårt att få igenom de sista passningarna som krävs för att skapa målchanserna, samtidigt som Haka håller laget högt i banan och trycker på med en offensiv spelstil anfallandes med 5–6 spelare.

Det inledningsvis höga tempot från Haka mattades av lite mot slutet av den första halvleken även om de fortsatte att vara det spelförande och anfallandet laget, IFK-försvaret med Nordqvist i spetsen stod dock emot bra och det stod 0–0 på tavlan då domare Järvinen blåste för halvtidsvila.

Andra halvlek

Haka fortsatte hålla i taktpinnen under inledningen av den andra halvleken med några farliga spelvändningar och många hörnor, IFK:s försvar var dock med på noterna och kunde avvärja Hakas anfallsförsök. Samtidigt hade IFK fortsatt svårt att spela sig igenom Hakas tighta försvar. I den 67e minuten får Haka utdelning på sitt anfallsspel, inspel från vänster efter en hörna boxas ut av Nordqvist men returen på halvvolley letar sig in i nätmaskorna och det står 1–0 till hemmalaget.

I den 83e minuten får IFK sin bästa möjlighet i matchen och ett drömläge att kvittera, Olawale friställs med Haka-målvakten efter ett inlägg från vänsterkanten men avslutet går rätt i bröstet på en välplacerad Hakala i målet. Närmare än så kom inte IFK poäng denna afton och på tilläggstid stänger Haka matchen genom att göra 2–0 efter en djupledsboll längs högerkanten som spelas in lågt till Hilska som kan rulla in bollen i öppet mål. Haka avslutar sedan matchen mindre snyggt genom att Lucas drar på sig ett rött kort för att ha sparkat på Henrique som ligger ner efter att ha blivit fälld.

IFK får lämna Valkeakoski utan poäng denna gång och årets Veikkausliiga är avslutad.

/Niclas Lundberg

Målskyttar: Chidi (68), Hilska (90+2)

Varningar Haka: Laine, Bushue, Chidi

Varningar IFK: Almström Tähti, Dé, Svensson, Mattsson

Utvisning Haka: De Lucas

Domare: Jari Järvinen

Publik: 1069

Laget:

Nordqvist – A Mäenpää – Henrique – Svensson – Sumusalo (74) – Almström Tähti– Mattsson – Mastokangas – Tehe (88) – Dé – Sjöroos (62)

Avbytare:

Bruhn (88) – Tamminen (62) – N Mäenpää – Wiklöf – Forsman – Tatar (74)