Premiärdags mot HJK

Äntligen är det dags! På måndag kl 18.30 spelar Grönvitt årets första match i Veikkausliiga, i Helsingfors, på Telia 5G Areena mot HJK. Liknelsen är kanske tröttsam men det handlar om lille David mot jättelike Goliat. HJK spelar för huvudstaden Helsingfors med 630.000 invånare medan IFK kämpar för hela Åland och 30.000 ålänningar. Ändå är siktet ställt högt och målet är tre grönvita poäng, vad annars! Dessutom gjorde ju David till sist processen kort med Goliat.

HJK spelade på onsdagskvällen sin premiär mot FC Inter, även den på hemmaplan. Den matchen slutade med seger 2-1 för HJK som bär favoritskapet till att vinna årets liga. Men dit är det lång väg kvar.

Onsdagens premiärmatch spelades inför hela 7.111 åskådare som fick se en mållös första halvlek innan 21-åringen från Ghana, Evans Mensah, skred in i handlingen. I den andra halvleken gjorde han HJK:s båda mål och fick dessutom en varning för att jublande ha rusat upp på läktaren. Mellan Mensahs båda mål gjorde Inters trotjänare Mika Ojala 1-1 men det hjälpte inte. Alla tre poäng stannade i Helsingfors.

IFK åker till Helsingfors fyllt av självförtroende och vinnarskalle. Bragdsegern mot FC Lahti med 3-1 i söndagens kvartsfinal i cupen var resultatet av teamwork och att aldrig, aldrig ge upp. Det må låta klyschigt men varje match varar i nittio (minst) minuter och fram till sista signalen är precis allt möjligt. IFK-tränaren Peter Lundberg är, så här långt, nöjd med sina spelare:

– Vi har spelat intensivt, modigt och framförallt tillsammans som ett lag, säger han.

Frågan måste ändå ställas vad som egentligen skapar ett bra fotbollslag. Är det tränarnas instruktioner eller spelarnas prestationer. Lundberg svarar som den diplomat han är:

– Det är spelarnas egenskaper som till stor del styr hur det ser ut på planen. Sen försöker tränarna bringa ordning och reda samt hitta en struktur som passar spelarmaterialet.

Att möta HJK i den allra första matchen är de facto rena drömlottningen för när om inte genast ska ligajätten besegras om inte i den första matchen? Men vad tänkte Peter Lundberg när lottningen var klar?

– Inte så mycket på att det skulle bli HJK. Jag tänkte snarare att det var bra att vi får börja borta så gräsplanen på Wiklöf Holding Arena hinner växa till sig!

Bland spelarna i HJK att hålla ett extra öga på finns, vid sidan av onsdagens matchhjälte Evans Mensah, nye mexikanaren Marco Bueno och ständigt landslagsaktuella forwarden Lassi Lappalainen och många fler. Ständigt målhungrige Riku Riski tvingades dock utgå till följd av skada i matchen mot FC Inter och är knappast med på måndag.

Skillnaden mellan HJK och IFK Mariehamn kan de facto mätas i pengar. HJK:s budget ligger på 4,5 miljoner euro varav 1,6 miljoner går till spelarlöner. IFK:s totala budget är 1,2 miljoner euro varav 575.000 är spelarlöner. I den mån pengarna är skillnaden är det alltså en tuff uppgift som väntar våra grönvita hjältar. Och ännu har man på fjorton säsonger inte lyckats besegra HJK i Helsingfors.

– Varför? Mest för att HJK varje säsong är ett väldigt bra lag och oerhört svårslagna på sin hemmaplan. Sedan en del tillfälligheter. Men såklart kommer den första segern någon gång att komma, förr eller senare, konstaterar Peter Lundberg.

Som supporter till Grönvitt har försäsongen varit rätt fantastisk med hårda matcher och viktiga segrar. Man ska inte jämföra med tidigare upplagor men visst känns årets ligaspel väldigt löftesrikt. Ändå är läget kring öppningselvan just nu inte hundra.

– Vi har ett relativt osäkert läge i truppen där vi väntar sena beslut på flera spelare. Vi måste helt enkelt avvakta och se vad som händer. Öppningselvan tas ut på söndagen men oavsett det spelar alla som ingår i truppen viktiga roller, säger Lundberg.

/Jörgen Pettersson