PS Kemi har överraskat alla

Den bästa nyheten kommer först. IFK-forwarden Dever Orgill är tillbaka efter sitt landslagsäventyr för Jamaica. Förväntningarna är självklart höga och själv tror jag Orgill tar tillbaka förstaplatsen i skyttetoppen efter söndagens match. 

IFK kommer till match som serietvåa efter förra veckans hemmaseger mot formstarka SJK som i dag lördag möter HJK på hemmaplan i Seinäjoki och förhoppningsvis tog poäng av huvudstadslaget!

PS Kemi Kings är klubben som grundades så sent som år 1999 då Kemin Palloseura, Kemin Pallotoverit-85 och Visan Pallo förenade sina krafter till ett topplag. Satsningen gick hem. I fjol vann laget division ett, fyra poäng före tvåan PK-35 och spelar i år sin första säsong i ligan. Av 27 matcher vann man 16 med målskillnaden 50-30!

PS Kemis klarast lysande stjärna heter Billy Ions och gjorde sjutton mål i ettan i fjol. Han spelar tyvärr inte på söndag till följd av ett rött kort i senaste segermatchen mot FC Lahti. Matchens sista mål gjordes i 88:e minuten av inbytte Aleksi Gullsten. PS Kemi vann alltså trots en man mindre på plan. Lagets första mål gjordes av Cornelius Stewart som också fick tre stjärnor och är en spelare att hålla ett extra öga på.

Överlag var Kemilaget nederlagstippat när ligan startade. Yle kallade laget för en slagpåse och förutspådde en sistaplacering. Så har det inte alls blivit. Laget har i och för sig skaffat många nya spelare men har behållit stommen från division ett och har lyckats spela en rolig fotboll  med bollen på marken hellre än i luften. Det har resulterat i en stark inledning på säsongen. På elva matcher har man sex segrar och tjugo poäng och hör tillsammans med Ilves till de lag som på allvar utmanar IFK och HJK i den absoluta toppen. Det är alltså en spännande match vi har att se fram mot!

För övrigt har vi nöjet att välkomna Alandia Cup till Åland. Turneringen var fullbokad redan i november i fjol och det står nu klart att hela 111 lag deltar; 82 pojklag och 29 flicklag. Det är en höjdpunkt på många sätt, sportsligt, turistiskt, marknadsföringsmässigt och mycket mer.

/Jörgen Pettersson