PS Kemi -en spegelbild av IFK!

Välkommen till måndagens högintressanta match mot norra Finlands motsvarighet till IFK Mariehamn!

PS Kemi bildades som Kemin PalloSeura år 1932, alltså lite senare än sin åländska kusin. Vi på kobben seglade i motvind från den nybildade staten Finland efter de dramatiska händelserna under Ålandsrörelsens tid. -Högförräderi kallades det i Helsingfors då.

Staden Kemi hade drabbats hårt av följderna efter inbördeskriget i Finland... -högförräderi kallades det i Helsingfors! Eftersom staden var och är en arbetarnas stad har det alltid varit röd majoritet i Kemi. Det sattes länge käppar i hjulen för idrottsföreningar som hörde till dåvarande Arbetarnas Idrottsförbund. Betecknande är att klubben kunde bildas 1932, året då försöken till försoning inleddes på allvar i det svårt polariserade Finland!

Liksom sin åländska motsvarighet hölls Kemi länge i de lägre serierna i över ett halvt århundrade, och de flesta trodde att så skulle det förbli. Men den gyllene generationen av år 1983 förde upp klubben till högsta serien, och där blev det brons 1985! Det är Kemis bästa placering någonsin... -hittills! Följande år var laget i final i Finlands cup, men fick stryk av ständige storebrodern RoPS. Men hela 80-talet höll sig Kemi kvar i högsta serien. Det var fint gjort av ett lag som, precis som IFK, alltid har haft en blygsam budget jämfört med de stora kanonerna!

Precis som Ålands stolthet har PS Kemi en aktiv juniorverksamhet. Sommarens stora begivenhet är fotbollsskolan Hippo, som har sått många vackra fotbollsfrön i god jord. Eller gräsmatta. Dagens mest lovande killer Aapo Savolainen, som nyss valdes till 04-huuhkajats representationslag för att försvara norra Finlands ära.

Och precis som för IFK har denna säsong börjat knackigt. Tränaren Jari Åhman har satt pannan i allt djupare veck, för varje pressfrågestund. Snart ser han ut som president Niinistö! Hans hårdaste arbete har varit på det mentala planet, berättar han. "Jag har försökt väcka spelarna från sin törnrosasömn hela våren. Det har inte funnits tillräckligt av jävlaranamma i attityden!" 

Men under de senaste omgångarna har de bjudit på bättre takter. Den första hemmasegern kom för en vecka sedan i mötet med storsatsande SJK, från Sydösterbottens rika slätter. -Det smakade, för de hårt prövade kemiborna. (Eller heter det kemisterna?)

Trots att laget drabbades av en utvisning redan i 26:e minuten lyckades de stänga butiken för Seinäjoki, och när Kosta Manev bröt ett anfall djupt nere på egen planhalva gick det hastigt! Han passade Kevin Tano på vänsterkanten. Kevin gjorde bort ett par gubbar, på känt manér, och spelade in åt kapten Julian Guevara. Han fick inte foten fri för skott, men i ögonvrån såg han att Henrik Ölander gjorde en smart rusch på högerkanten, och slog bollen snett fram på fri yta. Ölander avancerade beslutsamt till kortlinjen, och därifrån levererade han en millimeterpassning på pannan åt Juho Mäkelä, -just det! Igen en koppling till IFK! "Mäksä" nickade in den med kraft. Ett mönsteranfall!

Tränare Åhman sken som en sol efter matchen. "Hans blick var ljus, hans panna klar. Jag glömmer ej hur skön han var..." skulle Runeberg ha kommenterat från pressträffen. Nu siktar laget på att ta sig upp på fast mark, förbi IFK! Dessa två lag som nu kämpar vid strecket, har ju en gång mötts i rena rama ödesmatchen! Då IFK hade hopp om att stiga från tvåan till division 1, hösten 2003, var det mot Kemi som kampen stod. Om inte Daniel Ahnström (numera Norrmén) hade nätat, (på tilläggstid!) så vete sjutton om IFK någonsin hade stigit till ligan, där vi känner oss så hemma sedan många år!

Vi är antagonister sedan länge. Vi är klubbar med väldigt liknande förutsättningar. Kemi har 21 000 invånare; det är mittemellan Mariehamns och Ålands befolkning. Kemis viktigaste inkomstkälla är hamnen. Kemi har haft svåra skadebekymmer den här våren, men kämpar på med sina begränsade medel. -Just det, det låter precis som IFK! Vi har all orsak att känna sympati för klubben vi idag möter, må de lyckas fint i sina strävanden! Men inte idag!

Idag ger spelarna i IFK allt för att vända trenden, och inleda en segersvit som ska föra oss högt upp på torra land. Långt från alla farliga streck och linjer. Det har varit lågvatten tillräckligt länge, -nu får det börja stiga!

Välkomna till Wiklöf Holding Arena på måndag kl 19.00.

Med ditt stöd är IFK ett formidabelt lag! Heja heja heja Grönvitt!

 

Kjell Andersen