REGERANDE MÄSTARNA NÄSTA TILL RAKNING

Det är ett kompakt matchschema Grönvitt är inne i just nu och redan på lördag skall Hela Ålands fotbollslag, IFK Mariehamn infinna sig på Savon Sanomat Arena i Kuopio för match mot regerande finska mästarna Kuopion Palloseura (KuPS). Ett klassiskt finskt storlag som detta år gör sin 64,e säsong i Finlands högsta serie. Sex gånger har man blivit mästare och fjolårets seger kom efter en 44 år lång väntan.

För KuPS däremot är spelschemat ännu mer späckat i och med att man på onsdagskvällen reste till Norge för att möta Molde i den första kvalrundan till Champions League 20/21. Som väntat vann de norska mästarna och slutresultatet skrevs till hela 5-0 (2-0) vilket innebär att Molde spelar vidare i CL kvalet och att KuPS sålunda är utslagna ur turneringen.   

Laget tränas i år av norrmannen Arne Erlandsen, som förutom en handfull norska klubbar också hunnit med en sejour i svenska storlaget IFK Göteborg. Han efterträdde fjolårets guldtränare Jani Honkavaara som i år återfinns i Seinäjokilaget SJK.  Bland de 19 man som spelat i ligan i år hittar vi IFK bekante målvakten Otso Virtanen som 2013-2015 gjorde 65 ligamatcher för Grönvitt. KuPS har annars en namnstark trupp med bl.a Saku Savolainen, Petteri Pennanen, Ilmari Niskanen, Urho Nissilä, Juho Pirttijoki, Usman Sale, Ville Saxman, Aniekpeno Udo och Nana Boateng som alla 10 fått förtroende i de 10 matcher laget spelat i ligan hittills.     

För Grönvitts del står det klart att Peter Makrillos missar matchen eftersom han samlat på sig fyra varningar vilket automatiskt ger en matchs avstängning.  Frågetecken är det för Riku Sjöroos och Lassi Järvenpää, som utgick i senaste matchen mot TPS, samt Marc Nordqvist som stod över samma match. Hur till vida de återfinns i den 18-manna trupp som reser till Kuopio på fredagseftermiddagen bestäms efter fredagsmorgonens träning.      

Hur går det i matchen då? Av tradition har IFK haft väldigt svårt borta i Kuopio. Under årens gång har det blivit 19 ligamöten varav hemmalaget vunnit 10 matcher, 5 har slutat oavgjort och endast 4 gånger har det blivit IFK seger.  Men med tanke på IFKs fina facit, med tre raka segrar, och KuPS kräftgång i gårdagens CL kval måste utgångsläget bli ett X men jag blir inte alls förvånad om IFK springer ifrån hemmaspelarnas trötta ben i slutminuterna och spelar hem den 5,e segern någonsin i Kuopio. Och denna gång är det Akseli Pelvas som fixar segermålet!  

För Er som vill uppleva matchen på storbildskärm så arrangeras årets Grönvita Sommarfest på södra terrassen på Wiklöf Holding Arena påpassligt denna lördag. Arrangemanget börjar kl. 15.00 (matchstart kl. 17.00) och förutom att serveringen är öppen kan man också avnjuta gräddstuvad pyttipanna för en femma eller bara hänga med i trevliga vänners sällskap.

 

Matchen visas också på Ruutu+

 

//Sune Eriksson