Revanschdags efter två nederlag

I morgon onsdag kommer SJK till Wiklöf Holding Arena. Förväntningarna är höga, med sju raka matcher (fem raka segrar) utan förlust i bagaget är det hemmalaget IFK som bär favoritskapet. Dessutom är de grönvita kämparna uppfyllda av en svår och uppmuntrande revanschlusta. Vid årets två möten i Seinäjoki har IFK förlorat bägge med 3-0 och blivit brutalt utspelade. IFK:s spelartrupp är i stort sett intakt efter drabbningen mot FC Inter. Enda frågetecknet är Amos Ekhalie som tvingades utgå i halvtid efter en känning i ryggen, förhandstipset är ändå att han är spelklar.

Träningarna går i stort sett just nu ut på att repetera fasta situationer och hålla i de områden som gått bra under de senaste matcherna. Det genomsyrar just nu IFK som gått från klarhet till klarhet allt eftersom säsongen skridit framåt. Laget visar tålamod och självförtroende vilket framkom tydligt i matchen mot FC Inter där man nötte på för att slutligen förvalta sina chanser och göra två mål. Dagens IFK spelar strukturerat och offensivt och släpper väldigt få luckor bakåt. Mittbackarna Kristian Kojola och lagkaptenen Jani Lyyski utgör klipporna i försvarsspelet.

Det är svårt att förutspå vad som är att vänta spelmässigt i matchen mot SJK, vi har att göra med två välspelande lag som möts med starka försvar, samspelta mittfält och vassa anfallare. Till IFK:s fördel talar ligans formtabell som man toppar före HJK och SJK! SJK ligger just nu tvåa i ligan och har svårt att nå serieledarna HJK. IFK däremot har stark medvind och kan i bästa fall utmana SJK om andraplatsen och sådant känns säkert stressande även för ligaspelare.

SJK må vara nya i ligan men är trots det inga gröngölingar. Lagledningen har satsat långsiktigt och byggt upp ett synnerligen försvarsstarkt lag. Med sjutton insläppta mål är man ligans tätaste lag bakåt. Framåt har man gjort trettio strutar, sex av dem mot IFK! Det är alltså klarlagt att SJK hör till ligans allra bästa lag som spelar komplett och synkroniserat. Mittförsvaret är starkt liksom det centrala mittfältet. Spelarna kan man närmast beskriva som tekniska, fysiska och hårt arbetande. Enda avbräcket just nu är att den stabile mittbacken Gogoua är avstängd till följd av fullt varningskonto. Det behöver inte spela så stor roll beaktat den breda truppen.

Några spelare man kan hålla ett särskilt öga på är den släpande och tekniske anfallaren Justin Moose som påminner mycket om vår egen Diego Assis i sitt spel. I laget ryms också höger kantspelaren Gert Kams som för någon vecka sedan hoppade in för sitt Estland då man mötte Sverige och Zlatan Ibrahimovic i en vänskapslandskamp i Stockholm. Dessutom finns tidigare IFK:arna Toni Lehtinen och Akseli Pelvas i SJK-truppen.

Trots några oavgjorda matcher på slutet är det ett lag fyllt av självförtroende som kommer till Wiklöf Holding Arena. Laget har till exempel inte förlorat på imponerande sjutton matcher!

/Jörgen Pettersson